Kinija pritaikė sankcijas JAV Kongreso nariui už apsilankymą Taivane | Diena.lt

KINIJA PRITAIKĖ SANKCIJAS JAV KONGRESO NARIUI UŽ APSILANKYMĄ TAIVANE

Kinija ketvirtadienį skyrė sankcijas Jungtinių Valstijų įstatymų leidėjui už jo vizitą Taivane, pareiškusi, kad jis pažeidė „vienos Kinijos“ principą, pagal kurį nė viena šalis negali palaikyti oficialių diplomatinių santykių ir su Kinija, ir su Taivanu.

Kinijos valdančioji Komunistų partija teigia, kad Taivanas, kuris nuo žemyninės dalies atsiskyrė 1949 metais per pilietinį karą, turi būti vėl prijungtas prie Kinijos, prireikus – jėga. Pekinas sako, kad Taibėjus neturi teisės palaikyti užsienio santykių, o JAV įstatymų leidėjų vizitus į salą laiko savo suvereniteto pretenzijų pažeidimu.

Kaip teigiama ketvirtadienį paskelbtame Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, sankcijos prieš respublikoną Michaelą McCaulą (Maiklą Makolą) apima jo turto ir nuosavybės Kinijoje įšaldymą, draudimą bet kuriai organizacijai ar asmeniui Kinijoje vykdyti su juo sandorius ar su juo dirbti ir atsisakymą išduoti vizą atvykti į šalį.

Didėjant įtampai tarp Pekino ir Vašingtono, Kinija paskelbė ir daugiau sankcijų.

Reaguodama į JAV Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy balandžio 5 dienos susitikimą su Taivano prezidente Tsai Ing-wen (Cai Ingven), Kinija sankcionavo Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) prezidentinę biblioteką ir kitas organizacijas, dar padidinusi įtampą dėl savarankiškos salos.

Po to Pekinas pradėjo didelio masto trijų dienų karines pratybas aplink salą, pasiuntęs link Taivano daugiau kaip 200 karo lėktuvų.

M. McCaulas, Teksase išrinktas respublikonas, balandžio 6–8 dienomis lankėsi Taivane, kad aptartų JAV ir Taivano susitarimus dėl ginklų. Jo vizitas buvo surengtas netrukus po jautraus susitikimo, kuris sukėlė Kinijos pyktį.

„Kinijos komunistų partijos sankcijos yra garbės ženklas, – pareiškime teigė M. McCaulas. – Niekas nesutrukdys Jungtinėms Valstijoms remti laisvas, demokratines valstybes, įskaitant Taivaną.“

Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas M. McCaulas pasisako už griežtą poziciją Kinijos atžvilgiu ir glaudesnius ryšius su Taivanu.

JAV ir Kinijos santykiai yra nusmukę iki istorinių žemumų. JAV vis kritiškiau vertina Kinijos žmogaus teisių padėtį, jos priemones kovojant su COVID-19 pandemija ir veiksmus Honkonge malšinant protestus. Kita vertus, Kinija kaltina JAV kišimusi į jos vidaus reikalus ir vykdant Kinijos sulaikymo strategiją, kad užkirstų kelią šalies kilimui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Klounada

Prajuokino azijatai. Cia tas pats, kad putleris paskelbtu... Cha cha cha...

PAGALIAU...

Pasaulis bunda. Amerikai artėja sūdnos dienos tiek vidaus, tiek užsienio politikoje. Pagaliau ta niekšiška imperija žlunga, kaip ir visos buvusios iki šiol.

Purmaliai

į save pažiūrėk ryškio ispera !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS