Kinija sako, kad jos pasiuntinys Artimuosiuose Rytuose surengė derybas dėl karo Ukrainoje | Diena.lt

KINIJA SAKO, KAD JOS PASIUNTINYS ARTIMUOSIUOSE RYTUOSE SURENGĖ DERYBAS DĖL KARO UKRAINOJE

Kinijos specialusis pasiuntinys Eurazijos reikalams Li Hui baigė trečiąjį diplomatijos raundą dėl karo Ukrainoje, penktadienį pranešė Pekinas, siekiantis tapti tarpininku.

Kinija, tvirtinanti esanti neutrali karo Ukrainoje klausimu, niekada nepasmerkė Rusijos invazijos, o Jungtinės Valstijos teigė, kad Maskvai būtų sunku palaikyti savo puolimą prieš Ukrainą be Pekino paramos.

Gegužės 3–9 dienomis vykusios kelionės metu pasiuntinys Li Hui susitiko su diplomatais Turkijoje, Egipte, Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir paragino visas šalis „sudaryti sąlygas tiesioginiam dialogui atnaujinti“, teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Anksčiau šiemet jis lankėsi Rusijoje, Ukrainoje ir Europos Sąjungos šalyse, siekdamas tarpininkauti, kad Rusijos plataus masto karas būtų užbaigtas.

Kinija su visomis šalimis apsikeitė išsamiomis nuomonėmis apie krizę Ukrainoje ir visos šalys pritarė Kinijos pasiūlymams, kuriais raginama atvėsinti padėtį.

 

„Kinija su visomis šalimis apsikeitė išsamiomis nuomonėmis apie krizę Ukrainoje ir visos šalys pritarė Kinijos pasiūlymams, kuriais raginama atvėsinti padėtį“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime apie naujausią diplomato kelionę.

Li Hui taip pat paragino teikti daugiau humanitarinės pagalbos ir stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą, užtikrinant „pagrindinės infrastruktūros“, tokios kaip dujotiekiai ir energetikos objektai, saugumą, taip pat pasaulinių tiekimo grandinių stabilumą, sakoma pareiškime.

Prieš kelionę ir po jos Li Hui taip pat surengė susijusias derybas su kitų šalių, įskaitant Braziliją, Pietų Afriką, Indoneziją ir Kazachstaną, pareigūnais, nurodoma pranešime.

„Visos šalys susitarė toliau palaikyti ryšius ir koordinuoti veiksmus, kartu palankiai vertindamos tarptautinės bendruomenės paramą pastangoms sušvelninti padėtį“, – priduriama pranešime.

Pastaraisiais metais Kinija ir Rusija sustiprino ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius ryšius, o jų strateginė partnerystė tapo dar glaudesnė po to, kai 2022 metų vasario mėnesį Maskva pasiuntė karius į Ukrainą.

Gairės: Kinija, karas Ukrainoje, derybos, karas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS