Kinija smerkia „tamsią“ JAV žvalgybos istoriją, J. Bidenui nurodžius tirti COVID-19 kilmę | Diena.lt

KINIJA SMERKIA „TAMSIĄ“ JAV ŽVALGYBOS ISTORIJĄ, J. BIDENUI NURODŽIUS TIRTI COVID-19 KILMĘ

Kinija ketvirtadienį piktai užsipuolė Jungtines Valstijas dėl jų žvalgybos bendruomenės „tamsios istorijos“, kai prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) nurodė atlikti tyrimą dėl pandeminio koronaviruso kilmės, vėl suintensyvėjus kalboms, esą užkratas galėjo pasklisti iš laboratorijos.

J. Bidenas trečiadienį pavedė šalies žvalgybos tarnyboms per tris mėnesius parengti ataskaitą, ar pandeminis koronavirusas, pirmąsyk aptiktas Kinijoje, persimetė žmonėms nuo kokio nors gyvūno, ar visgi pasklido iš laboratorijos.

Teorija, esą užkratas pasklido iš laboratorijos, buvo atmesta kaip „itin mažai tikėtina“ Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų po ilgai atidėliotos misijos Kinijoje, per kurią jie aiškinosi pandemijos ištakas. Tačiau pastarosiomis dienomis apie šią teoriją vėl imta intensyviai kalbėti, prie to nemažai prisidedant Vašingtonui.

Pekinas kategoriškai atmeta prielaidą, kad užkratas galėjo pasklisti iš vidurio Kinijos mieste Uhane veikiančios virusologijos laboratorijos, ir kaltina Vašingtoną, esą šis skleidžia sąmokslo teorijas ir politizuoja pandemiją, siekdamas nukreipti dėmesį nuo didelio mirštamumo šalyje.  

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas ketvirtadienį pareiškė, jog nėra reikalo rengti naują tyrimą dėl pandemijos ištakų, o J. Bideno administracijos „motyvai ir tikslai yra visiškai aiškūs“. 

„Tamsi JAV žvalgybos bendruomenės istorija seniai žinoma pasauliui“, – sakė Zhao Lijianas (Džao Lidzianas), turėdamas galvoje nepagrįstus kaltinimus dėl neva Irako turėtų masinio naikinimo ginklų, kuriais buvo teisinama invazija į šią šalį.   

Pasak J. Bideno, žvalgybos agentūros šiuo metu nėra galutinai išsiaiškinusios, kuris iš dviejų galimų šaltinių buvo tikroji COVID-19 pandemijos, nuo 2019 metų pabaigos pasaulyje nusinešusios per 3,4 mln. žmonių gyvybių, priežastis. Pasak ekspertų, tikrasis pandemijos aukų skaičius yra gerokai didesnis už oficialųjį.

J. Bideno nurodymas žymi aštrėjančią kontroversiją dėl pandeminio koronaviruso kilmės. Manoma, kad juo galėjo užsikrėsti žmonės, kontaktavę su gyvūnais viename turguje Uhane, arba užkratas galėjo pasklisti iš tame pačiame mieste veikiančios virusologijos laboratorijos.

Pastaroji teorija sulaukia vis didesnio palaikymo Jungtinėse Valstijose. Iš pradžių ją intensyviai kurstė J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) su savo patarėjais, tačiau tuo metu daugelis ją vertino skeptiškai ir laikė Baltųjų rūmų taktiniu politiniu žingsniu.  

Dienraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis JAV žvalgybos ataskaita, sekmadienį pranešė, kad trys žmonės iš Uhane veikiančio Virusologijos instituto laboratorijos buvo hospitalizuoti dėl sezoninės ligos 2019 metų lapkritį. Po mėnesio Kinija paskelbė apie paslaptingos pneumonijos protrūkį šalyje. 

Hipotezę, kad šis virusas yra natūralios kilmės, labiausiai tikėtina laiko Kinijoje lankęsi PSO ekspertai. Remiantis ja, naujasis koronavirusas SARS-CoV-2, sukeliantis COVID-19, iš pradžių plito tarp šikšnosparnių, o žmonės juo užsikrėtė per kažkokį tarpinį nešiotoją.

Prasidėjus pandemijai daugelis ekspertų sutiko su šia teorija, tačiau bėgant laikui mokslininkai nei šikšnosparniuose, nei kituose gyvūnuose neaptiko viruso, kuris pagal genomo struktūrą atitiktų SARS-CoV-2.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Pil.

Ir čia ne viskas, kiek dar mirs nuo neišbandytų skiepų,kokios pasekmės bus praėjus kiek laiko.Žmonės labai blogai jaučiasi skiepyti ir gailisi ,kad skiepinosi.Kas atsakys už patirtus nuistolius žmonių,kurie buvo priversti pirkti apsisaugojimo priemones,kurie neteko darbo dėl pandemijos ,kurių šeimos nariai mirė nuo viruso,kas atsakys ?????

Jonas

Virusas kitaip negali atsirasti,tik laboratorijose.Ką tie kinai kure juose ,labai įdomu.Kinija turi atsakyti dėl žmonių mirčių, sukėlus pandemiją.Pandėmija tai karas,kur priešo nematai ir šūvių negirdi.Tai bakterialoginis ginklas ,kuriuo marina pasaulio žmones.

Kitai

Pyksta reiškia teorija teisinga,jeigu butų teisus nedraustu atlikinėti tyrimus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS