Kinijos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai pasidžiaugė praktiniu bendradarbiavimu | Diena.lt

KINIJOS IR RUSIJOS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAI PASIDŽIAUGĖ PRAKTINIU BENDRADARBIAVIMU

  • 0

Kinijos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai pirmadienį telefoninio pokalbio metu pasidžiaugė dviejų pasaulio galybių praktiniu bendradarbiavimu, pranešė Pekinas.

Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi (Vang I) savo kolegai Sergejui Lavrovui pasakė, kad Pekinas ir Maskva „turėtų toliau palaikyti glaudų strateginį koordinavimą, skatinti pasaulio multipoliarizaciją ir tarptautinių santykių demokratizavimą“, teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Naujai perrinktas ministras per diskusiją, kurioje taip pat kalbėta apie Ukrainoje vykstančias kovas, gyrė pastarojo meto abiejų šalių praktinio bendradarbiavimo pažangą, nurodoma jame.

Kalbėdamas apie karą Ukrainoje Wang Yi sakė, kad Kinija ir toliau laikysis nepriklausomos ir sąžiningos pozicijos, skatindama dalyvaujančias šalis pradėti taikos derybas.

Kalbant apie Pekiną ir Maskvą, jis pridūrė: „Svarbiausias dabartinis abiejų šalių uždavinys yra toliau įgyvendinti abiejų valstybių vadovų pasiektą svarbų konsensusą ir naujaisiais laikais tęsti aukšto lygio Kinijos ir Rusijos visapusiškos strateginės partnerystės plėtrą.“

Wang Yi liepos pabaigoje buvo vėl paskirtas užsienio reikalų ministru po to, kai nepaaiškinamai dingo jo pirmtakas Qin Gangas (Čin Gangas).

Pastaraisiais metais Pekinas ir Maskva palaiko vis glaudesnius dvišalius santykius, abiejų šalių ryšiams su Vakarais smarkiai pašlijus.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį savo pareiškime nurodė, kad ministrai atmetė, jos teigimu, konfrontacinę Vakarų politiką Rusijos ir Kinijos atžvilgiu.

„Šis pokalbis (...) dar kartą patvirtino Maskvos ir Pekino požiūrių į pasaulio reikalus vienovę arba bendrą harmoniją“, – sakoma pareiškime.

Kinija stengiasi pozicionuoti save kaip neutralią šalį karo kontekste, tačiau palaiko glaudžius ryšius su strategine sąjungininke Rusija. Nuo tada, kai Rusijos tankai pernai įvažiavo į Ukrainą, Pekinas siūlo Kremliui diplomatinę ir finansinę paramą, tačiau susilaiko nuo atviro karinio dalyvavimo ar žudyti pritaikytų ginklų siuntimo.

Gairės: Kinija, Rusija, bendradarbiavimas, karas Ukrainoje, Sergejus Lavrovas, Wang Yi
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS