Kinijos pasiuntinys šią savaitę lankysis Ukrainoje, Rusijoje ir ES | Diena.lt

KINIJOS PASIUNTINYS ŠIĄ SAVAITĘ LANKYSIS UKRAINOJE, RUSIJOJE IR ES

  • 0

Kinijos specialusis pasiuntinys Eurazijos reikalams Li Hui šią savaitę lankysis Rusijoje, Ukrainoje ir Europos Sąjungos būstinėje, o kelionės tikslas yra derybos dėl trečius metus vykstančio Rusijos karo Ukrainoje, trečiadienį paskelbė Pekinas.

Li Hui kelionė bus „šaudyklinės diplomatijos dėl Ukrainos krizės politinio išsprendimo antrasis ratas“, sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Jame priduriama, kad pasiuntinys taip pat apsilankys Prancūzijoje, Vokietijoje ir Lenkijoje.

Li Hui regione lankėsi pernai, bandydamas tarpininkauti dėl karo, ir surengė derybas Maskvoje, Kyjive bei keliose Europos sostinėse.

Kinija sako, kad laikosi neutralumo karo Ukrainoje atžvilgiu, bet yra kritikuojama dėl to, kad atsisako pasmerkti Maskvą dėl 2022-ųjų vasarį pradėtos didelio masto invazijos į kaimyninę šalį.

Pernai Pekinas paskelbė raginimą politiškai išspręsti konfliktą, bet Vakarų šalys sakė, kad tai sudarytų sąlygas Rusijai išlaikyti daug užimtų Ukrainos teritorijų.

Trečiadienį Kinija sakė, kad „šiuo metu svarbiausia atkurti taiką“.

„Pastaruosius dvejus metus niekada nesiliovėme skatinę taikos ir [...] derybų“, – trumpoje spaudos konferencijoje sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning.

„Ir toliau vaidinsime savo unikalų vaidmenį, vykdysime šaudyklinę diplomatiją, kursime visų šalių konsensusą ir prisidėsime kinų išmintimi, kad paremtume politinį Ukrainos krizės sprendimą“, – sakė Mao Ning.

Kinija ir Rusija pastaraisiais metais plėtė ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius kontaktus, o po rusų invazijos į Ukrainą Maskvos ir Pekino strateginė partnerystė dar labiau sustiprėjo.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pernai per susitikimą Maskvoje paskelbė, kad prasideda nauja šalių santykių era.

Gairės: Kinijos pasiuntinys, Li Hui, lankysis Ukrainoje, Rusijoje, ES, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS