Kinijos prezidentas atvyko į Kazachstano sostinę | Diena.lt

KINIJOS PREZIDENTAS ATVYKO Į KAZACHSTANO SOSTINĘ

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) trečiadienį atskrido į buvusį sovietinį Kazachstaną, pranešė šalies sostinėje Nur Sultane esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Tai pirmoji komunistinės Kinijos lyderio kelionė į užsienį nuo COVID-19 pandemijos pradžios.

Per trijų dienų vizitą Centrinėje Azijoje Xi Jinpingas dalyvaus Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikime Uzbekistano Samarkando mieste, kur turėtų susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. 

Kinijos lyderį, kurio lėktuvas Nur Sultane nusileido 8 val. 30 min. Grinvičo (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku, ant raudono kilimo pasitiko Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas).   

Abu vadovai ir juos lydinčių delegacijų nariai, taip pat garbės sargybos kuopos kariai dėvėjo kaukes. 

„Kinija pasirengusi dirbti su Kazachstanu gilinant bendradarbiavimą teisėsaugos, saugumo ir gynybos srityse“, – rašė Xi Jinpingas Kazachstano žiniasklaidai skirtame straipsnyje, kurį taip pat paskelbė Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV.

Kinijos lyderis pridūrė, kad Pekinas taip pat norėtų bendradarbiauti su Kazachstanu kovojant su prekyba narkotikais ir tarptautiniu organizuotu nusikalstamumu, taip pat su tuo, ką Kinija vadina „trimis blogybėmis“: terorizmu, separatizmu ir religiniu ekstremizmu. 

Anksčiau Kinijos vyriausybė terminą „trys blogybės“ vartojo kalbėdama apie savo represijų kampaniją vakariniame Sindziango regione, esančiame prie Kazachstano sienos.

Pekinas kaltinamas Sindziange įkalinęs daugiau kaip milijoną uigūrų ir kitų musulmoniškų mažumų atstovų, įskaitant kazachus. Šią ne vienus metus vykdomą saugumo kampaniją JAV ir kai kurie įstatymų leidėjai kitose Vakarų valstybėse įvardija kaip genocidą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ogi

kinams reik savu geru kaimynu veiklai plest tai ne /musu/ bergpridurkai samoningai viska griaudami sionsatanystam i sikna lisdami berijos andropovo dusanskio palikuonys genseku komsorgu ir kt /ruspaslapciu/ saugotoju civil /pauksciuku/ lygio kur idijotiz mas lenkia logiska mastyma'-'-;-''

tik

kokie /vasalai/ tokie ir komentarai sikasiaus lygio pliurpologija '-'-;';'

?????? \\\\\.../////

Kodėl ne į Vilnių pas URM'o "ministrą"?,gal nepuls?____Gabriuks nesižemins,į Peliną nevyks.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS