Kinų apsipirkimo programėlei „Temu“ bus taikomos griežtesnės ES taisyklės | Diena.lt

KINŲ APSIPIRKIMO PROGRAMĖLEI „TEMU“ BUS TAIKOMOS GRIEŽTESNĖS ES TAISYKLĖS

Europos Sąjunga penktadienį įtraukė kinų apsipirkimo programėlę „Temu“ į skaitmeninių įmonių, kurioms dėl jų dydžio taikomi griežtesni reikalavimai, sąrašą, todėl bendrovė turės atitikti naujas griežtas saugos taisykles, pranešė vienas bloko pareigūnas.

Ši internetinė parduotuvė, siūlanti stulbinamai žemas kainas ir daugybę prekių, yra viena sparčiausiai populiarėjančių programėlių Europoje, nors į ES rinką įžengė tik 2023-iųjų balandį. Vis dėlto dėl verslo praktikos, reklamų ir vartotojų duomenų tvarkymo sulaukia vis didesnio tarnybų ir vartotojų teisių gynimo grupių dėmesio.

„Temu“ prisijungė prie tokių prekyviečių kaip „AliExpress“, „Amazon“, „Shein“ ir „Zalando“, įtrauktų į 24 labai didelių interneto platformų, turinčių daugiau kaip 45 mln. aktyvių naudotojų per mėnesį ES, sąrašą.

Nuo rugsėjo pabaigos, praėjus keturiems mėnesiams po priskyrimo šiai kategorijai, „Temu“ turės taikyti griežtesnes taisykles pagal Skaitmeninių paslaugų aktą (DSA) – naują svarbų ES įstatymą, reglamentuojantį internetines platformas, naujienų agentūrai AFP sakė Europos Komisijos pareigūnas.

Tarp platformų, kurioms taikomas DSA, yra „Snapchat“, „TikTok“ ir „YouTube“.

Kinijos elektroninės prekybos milžinei „Pinduoduo“ priklausanti „Temu“ anksčiau šiais metais teigė, kad 27 šalių bloke ji turi vidutiniškai apie 75 mln. aktyvių naudotojų per mėnesį.

Anksčiau šį mėnesį Europos vartotojų organizacija (BEUC) apkaltino „Temu“ pažeidus DSA manipuliuojant savo vartotojais, kad šie išleistų daugiau.

BEUC pateikė skundą Europos Komisijai, o 17 organizacijų, tarp jų – įsikūrusios Prancūzijoje, Vokietijoje ir Ispanijoje, kreipėsi į nacionalines valdžios institucijas, reikalaudamos ištirti „Temu“ veiklą.

Platforma sulaukė spaudimo ir už Europos ribų. Pietų Korėjos reguliavimo institucijos tiria ją dėl įtarimų nesąžininga veikla, įskaitant melagingą reklamą.

„Temu“ pareiškime teigiama, kad ji pripažįsta priskyrimą prie labai didelių interneto platformų, ir pabrėžia, kad „esame visiškai įsipareigoję laikytis DSA nustatytų taisyklių ir nuostatų, kad užtikrintume savo naudotojų Europos Sąjungoje saugumą, skaidrumą ir apsaugą“.

Į ES akiratį vis dažniau patenka technologijų milžinės, o blokas stiprina savo teisinį arsenalą, pradėdamas tyrimus kai kurių populiariausių pasaulyje programėlių atžvilgiu.

Remdamasi DSA, ES pradėjo tyrimus dėl „Meta“ socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“, taip pat – „TikTok“, „X“ ir elektroninės parduotuvės „AliExpress“ ir „Shein“.

DSA nustatyta, kad įmonės privalo kasmet rengti rizikos vertinimus dėl galimų pavojų ir to, kaip kaip juos reikia mažinti, kad būtų apsaugoti naudotojai.

Už pažeidimus gali būti skiriamos baudos, galinčios siekti iki 6 proc. pasaulinės apyvartos, o už rimtus ir pakartotinius pažeidimus – net veiklos draudimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Temu

Ačiū už reklamą. Dabar sužinos ir tie, kurie nežinojo apie gerą parduotuvę. o savo nuostatas suskiškit ten, kur nesueina...

rokas

Kodėl ta ES visur kiša savo šniobelį? Ką bendro es turi su kinijos parduotuve? Kodėl iš pirkėjų atimama laisvė patiems spręsti kas jiems patinka? Jei tik atsiranda gabus prekeivis ar koks nors geras puslapis, tai tuoj pat kišasi griuvanti es su savo priedurniais kriošančiais seniais ir durnais įstatymais. Vemti verčia nuo tos es. Apginkit mane nuo es, o nuo prekeivių aš pats apsiginsiu. Jie, beje, manęs ir nepuola. O jei teikia reklamą, tai ir gerai. Bent geriau pamatau ko jie turi. O jei nusipirksiu daugiau, nei man reikia, tai koks es reikalas? Tas, kas valgo paskutinį kąsnį duonos, tas tikrai neperka visokių niekniekių kinijos pardėse. Atstokit jus nuo žmonių su savo tyrimais. Dykaduonių šaika visos tos es komisijos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS