Klimato kaita: Didžiosios Britanijos vyriausybė įsipareigoja imtis veiksmų | Diena.lt

KLIMATO KAITA: DIDŽIOSIOS BRITANIJOS VYRIAUSYBĖ ĮSIPAREIGOJA IMTIS VEIKSMŲ

Iki 2025 metų Didžioji Britanija žada sumažinti išskiriamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį iki nulio, skelbia BBC. Viena iš naujame vyriausybes plane pateikiamų krypčių – siekis kovoti su klimato kaita.

Ministrė pirmininkė Theresa May svarstė, kad taršos mažinimas lems geresnę visuomenės sveikatos būklę, todėl sumažės Nacionalinės sveikatos tarnybos išlaidos.

Didžioji Britanija yra pirmoji tokį tikslą išsikėlusi šalis, šiuo siekiu labai džiaugėsi įvairios žaliųjų grupės.

Vis dėlto, kai kurie teigia, kad sprendimas nutraukti klimatą veikiančių dujų išskyrimą yra daromas per vėlai, kiti abejoja, ar ši užduotis apskritai gali būti įvykdyta.

2008 metais Didžioji Britanija jau turėjo panašų tikslą. Parlamentarai buvo susitarę iki 2025 metų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją sumažinti 80 proc. Vis dėlto, dabar priimtas naujas, daug griežtesnis sprendimas. Vyriausybė vartoja „nulinio kiekio“ iki 2025 m. sąvoką. Tai reikš, kad šiltnamio efektą sukeliančių dujų, išskiriamų ir transporto priemonių, ir gyvulių įvairiuose ūkiuose ir vartotojų namuose reikės visiškai išvengti, ar bent, sudėtingiausiais atvejais, išskiriamų dujų kiekį išlyginti sodinant medžius arba iš atmosferos išsiurbiant anglies dvideginį.

T. May teigė, kad Didžiosios Britanijos anglies kuras ir industrinė revoliucija lėmė pasaulio gerovės augimą, taigi Didžiajai Britanijai derėtų vesti pasaulį ir šiuo atveju – priešinga kryptimi.

Didžioji Britanija taip pat skelbia imperatyvą kitoms šalims sekti jos pavyzdžiu. Po penkių metų žadama peržiūrėti ir užtikrinti, kaip kitos tautos bando įgyvendinti panašias ambicijas ir ar Britanijos pramonei netenka susidurti su neteisinga konkurencija.

Vyriausybės Klimato kaitos komitetas pareiškime pabrėžė, kad jei kitos šalys paseks Didžiosios Britanijos pavyzdžiu, tada išliks 50 proc. tikimybė, kad iki 2100 metų nebus peržengta pavojinga 1.5 °C temperatūros prieaugio riba.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ne CO2 kaltas (ugnikalniai jo DAUGIAU išskiria), o tos vėjo (VELNIO) jėgainės, orams protą susukančios, orų užuolaidas, šiaurę nuo pietų atskiriančias, suformuojančios.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS