Kokias pensijas gauna graikai? | Diena.lt

KOKIAS PENSIJAS GAUNA GRAIKAI?

Gyvenimas Graikijoje pasisuko kitu kampu, tad niekas nebesupranta, kokią pensiją ar atlyginimą gauna ar gaus rytoj. Taip sako LRT Radijo bendradarbė Atėnuose Jurgita Montvydaitė.

LRT Radijo klausytojas susidomėjo, kaip gyvena graikai. „Girdėjau panelės J. Montvydaitės reportažą iš Graikijos dėl derėjimosi. Norėjau paprašyti, kad būtinai pasakytų, kokios šiuo metu yra žmonių pajamos Graikijoje, kokios pensijos,  koks minimalus atlyginimas, kokios degalų kainos. Girdėjau, kad jų pensijos beveik lygios su vokiečių, tai graikai labai daug nori. Tegu nusileidžia iki mūsų, tada galima visiems keliauti kartu į geresnį gyvenimą“, – mano LRT Radijo klausytojas.

LRT Radijo bendradarbė Atėnuose J. Montvydaitė džiaugiasi, kad radijo klausytojams įdomūs jos kuriami reportažai ir pati Graikija.

„Deja, ne visada spėjame eteryje pranešti visą informaciją. Juo labiau ir čia, Graikijoje, gyvenimas apsivertė, tad niekas nebesupranta, kokią pensiją ar atlyginimą gauna ar gaus rytoj“, – tikina žurnalistė.

J. Montvydaitės teigimu, šiuo metu pagrindinė graiko pensija yra 360 eurų. Ją šalies piliečiai gauna nuo 65 metų.

„Tačiau pensijos dydis priklauso nuo išdirbto periodo, profesijos, socialinio draudimo mokesčio. Pvz., 40 metų išdirbęs graikas gali gauti 500 eurų. Bet, išanalizavus ir kitas kategorijas, galimos ir 700 eurų pensijos, o gydytojų, teisininkų, karininkų pensija gali siekti daugiau nei 1000 eurų“, – vardija LRT Radijo bendradarbė Atėnuose.

Tačiau, pasak pašnekovės, šios pensijos netrukus bus apkarpytos. „Vidutinė graiko pensiją yra 650 eurų, bet tam, kad smulkusis verslininkas vėliau gautų bent 500 eurų pensiją, socialinis draudimas jam kainuoja apie 600 eurų per  mėnesį“, – aiškina J. Montvydaitė.

Degalų kaina Graikijoje, pasak jos,  svyruoja nuo 1,5 iki 1,6 eurų, o elektra žiemos periodu keturių asmenų šeimai gali kainuoti 200 eurų per mėnesį. Šiuo metu šalyje yra 2,5 mln. pensininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

mizantropas

lietuviai iškentėjo pensijų, pašalpų ir atlyginimų mažinimą, kaip galėjo, taip protestavo, bet išlipo iš duobės ir, manau, pragyvenimo kreivė kils į viršų. O štai tinginiams ir prie gero gyvenimo (kuris pasiektas tik melu ir ES apgaudinėjimu) pripratusiems graikams esama gėrybė tikrai subliukš. Galės protestuoti, netgi išeiti iš ES, bet skolas privalės grąžinti. Žinoma, ES galėtų kiek sumažinti skolą mainais už prieglobsčio suteikimą imigrantams, įskaitant ir tuos 250, priskirtus Lietuvai.

elma

Nereikia lialiakinti ir klaidinti mūsų žmonių su kažkokiomis "pagrindinėmis" graikų pensijomis. Vidutinė graikų pensija yra netoli 700 eurų, ir kas buvo Graikijioje, pažymi, kad graikai gyvena atsipūtę. Bet dabar kai kas keisis: mokėjo su vėjeliu rogutėmis lėkti nuo kalnelio, dabar reikės tas rogutes patiems į kalnelį užtempti

Gražu

Graikai ne lietuviai, jie nedirbo už skatikus. Seniai visus milijardus ponai milijardieriai pasislėpė. Nukentės tik eiliniai niekuo dėti žmonės. Kaip visur tas pats.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS