Komisarė: nurodymai „Apple“ nereiškia nusiteikimo prieš JAV kompanijas | Diena.lt

KOMISARĖ: NURODYMAI „APPLE“ NEREIŠKIA NUSITEIKIMO PRIEŠ JAV KOMPANIJAS

  • 0

Europos Sąjungos konkurencijos komisarė Margrethe Vestager (Margreta Vestager) pirmadienį lankydamasi JAV pareiškė, kad Europos Sąjungos reikalavimas JAV technologijų milžinei „Apple“ sumokėti 13 mlrd. eurų mokesčius, nereiškia Bendrijos nusiteikimo prieš amerikiečių kompanijas.

Tai komisarė pareiškė praėjus kelioms valandoms po to, kai ES pradėjo išsamų tyrimą dėl Liuksemburgo sukurtų ypatingų mokestinių sąlygų Prancūzijos dujų grupei „Engie“. Ši žinia, anot M. Vestager, rodo, kad ES tiria visus mokesčių vengimo atvejus.

„Jeigu pažvelgtumėte į mūsų praktiką, tuomet neįžvelgtumėte nusiteikimo JAV atžvilgiu. Nerasite jokios statistikos paremti tokio nusiteikimo faktą“, – Vašingtone sakė komisarė.

Praėjusį mėnesį Komisija nurodė „Apple“ sumokėti 13 mlrd. eurų mokesčių, kurių kompanija nesumokėjo Airijoje dėl ten jai taikytų ypatingų mokestinių sąlygų. Anksčiau Europoje pradėti tyrimai prieš tokias JAV kompanijas, kaip „Starbucks“, „Amazon“ ir „Google“ kontroliuojanti kompanija „Alphabet“, kurios su kai kuriomis Europos vyriausybės buvo sutarusios dėl mokestinių lengvatų.

Po Komisijos sprendimo „Apple“ atžvilgiu JAV iždo sekretorius Jacobas Lew (Džeikovas Liu) sukritikavo šį ir pareiškė, kad nesąžiningai taikomasi į JAV kompanijas.

Savo ruožtu prieš susitikimą su J. Lew surengtoje spaudos konferencijoje M. Vestager sakė, kad nuo 2000 metų Europos Komisija priėmė maždaug 150 sprendimų mokesčių bylose ir tik 2 proc. sprendimų buvo padaryta JAV kompanijų atžvilgiu.

Komisarė taip pat pabrėžė, kad ES sprendimai nėra atsakas į JAV rinkos priežiūros tarnybų skiriamas milijonines baudas Europos bankams už JAV įvestų sankcijų pažeidimą, jų vaidmenų hipoteka užtikrintų vertybinių popierių rinkos krizėje.

Jungtinių Valstijų iždo departamentas mano, kad Vokietijos bankas „Deutsche Bank“ turėtų sumokėti 14 mlrd. JAV dolerių, kad būtų sureguliuotos pretenzijos, susijusios su byla dėl manipuliavimo hipoteka. 

„Esu visiškai tikra, kad sprendimas dėl „Deutsche Bank“ paremtas faktais ir Amerikos teisės aktais“, – pabrėžė M. Vestager.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS