Konfliktas smukdo Ukrainos ekonomiką | Diena.lt

KONFLIKTAS SMUKDO UKRAINOS EKONOMIKĄ

Daugelis ukrainiečių tvirtina savo kailiu jaučiantys šalies ekonomikos nuosmukį. Kai kas jau sako, kad Europoje bręsta dar viena skolų krizė. Ar tai tiesa?

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas neseniai lankėsi JAV, kad patikintų Vašingtoną, jog jo šalis ėmėsi būtinų reformų, kad sustabdytų bręstančią ekonominę krizę. Kijevui reikia naujų paskolų, nors smaugia senos skolos.

Netoli Kijevo gyvenantys Andrejus ir Julija Burdos vadovauja vienai pelno nesiekiančiai organizacijai, kuri rūpinasi vaikais, turinčiais negalią. Iš pacientų pinigų už paslaugas Andrejus ir Julija neprašo, tačiau kuo toliau, tuo labiau yra priversti taupyti.

"Dabar daug ko negalime sau leisti. Negalime net vaikų nusivesti į prekybos centrą, zoologijos sodą ar cirką. Viskas labai pabrango, – skundėsi Julija. – Jeigu anksčiau už atitinkamą sumą galėdavome įsigyti 1 kg sūrio arba dešros, tai dabar viso labo 100 g."

Ukrainos nacionalinės valiutos grivinos vertė pastaruoju metu smarkiai sumažėjo. Taip nutiko dėl to, jog nacionalinis Ukrainos bankas paskelbė, kad toliau dirbtinai nepalaikys valiutos kurso. Tai sukėlė didelę infliacijos bangą. Ją pajuto daugelis.

"Mums reikia ir kai kurių vaistų, kalbu apie mūsų organizaciją. Tačiau nebeįstengiame įsigyti vaistų, už tuos pinigus paprastai perkame maistą. Sunku patikėti, kaip daugelyje parduotuvių pakilo kainos", – sakė Julija.

Šiais metais Ukrainos ekonomika sumenko 10 proc., nors pernai smukimas buvo 7,5 proc. nuo BVP.

Infliacijos lygis siekia 57 proc. Pagal šį rodiklį Ukrainą lenkia tik Venesuela ir Pietų Sudanas. Maža to, Ukrainą smaugia skolos. Vien pastaroji skola, kurią reikėjo padengti, siekė 120 mln. JAV dolerių. Tiesa, šiuo metu Kijevas veda derybas dėl naujos, maždaug 9 mlrd. JAV dolerių paskolos. Didelė dalis šių pinigų, tiesa, jeigu bus gauti, bus panaudoti šiuo metu esančioms skoloms aptarnauti.

Natalija Jaresko, Ukrainos finansų ministrė, teigė esanti įsitikinusi, kad ekonomikai skolų negražinimas laiku didelių problemų nesukels.

Priešingai, pasak jos, tai net gali padėti derantis dėl naujų kreditų. Ji pridūrė, kad ekonominės reformos, kurias šiuo metu atlieka vyriausybė, gyventojams išeis į naudą.

N.Jaresko atmetė palyginimą su Graikija. "Džiaugiuosi, kad mes nesame Graikija. Mūsų padėtis – visai kitokia. Graikijoje – daug problemų, kalbant apie ekonomines reformas. Tiesiog jų niekas nenori ir jos nevyksta", – dėstė ministrė.

Ukrainos parlamentas praėjusią savaitę priėmė kelis įstatymus, kurių reikalavo Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Pasak Kijevo, nelieka kliūčių TVF pervesti 1,7 mlrd. JAV dolerių paskolą. Daugelis nepopuliarių ir į taupymą orientuotų reformų kelia pykti visuomenėje. Pasak naujausių apklausų, dabartinės valdžios populiarumas smarkiai sumažėjo.

N.Jaresko teigė pripažįstanti, kad reformos – skausmingos, tačiau, pasak jos, yra laikinos.

Julija Nogina, verslininkė iš Kijevo, pažymėjo, kad kai kurių gaminių paklausa rinkoje nusmuko net iki 70 proc. Tarp jų – želatinos, kurią ji gamina. J.Nogina bijo, kad bendrovei gali tekti užverti duris, jeigu kainos toliau augs.

"Tikėkimės, kad visi šie pokyčiai bus tik į gera. Tačiau šiuo metu nesu patenkinta tuo, kas dedasi. Mano šalyje – ne tik karas, bet ir ekonomika smunka. Jeigu tai tęsis, nieko gero nebus", – pridūrė verslininkė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nigga

prisimaidanino ant savo galvu banderlogai

taip taip

Vagys smugdo ukrainos ekonomika,reikia varyti banditus ir visokias padugnes,surinktas visam pasaulyj,is valdzios.Valdzia turi buti ukrainieciu rankose o ne zydu ir amerikieciu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS