Koronavirusas yra pasaulinė problema: ES teikia pasaulinius sprendimus | Diena.lt

KORONAVIRUSAS YRA PASAULINĖ PROBLEMA: ES TEIKIA PASAULINIUS SPRENDIMUS

  • 0

Jei koronavirusas kelia grėsmę vienai šaliai, tokia grėsmė tampa aktuali mums visiems. Virusas nepaiso valstybių sienų ar pasienio ruožų, todėl jis kelia pasaulinę grėsmę ir gali paveikti kiekvieną šalį. Nors koronaviruso suvaldymas yra iššūkis visam pasauliui, kai kurios šalys, ypač tos, kuriose neseniai vyravo kariniai konfliktai, kurias niokojo gamtos stichijos, buvo politiškai nestabilios ar kentė dėl kitų krizių, yra daug sudėtingesnėje situacijoje koordinuojant efektyvų atsaką į pandemiją.

Europos Sąjunga (ES) ir jos valstybės narės (veikdamos kaip „Europos komanda“) paskyrė 36 milijardų eurų paramą, skirtą kovai su virusu Afrikos, Vidurinių Rytų, kai kuriose Azijos ir Ramiojo vandenyno, Lotynų Amerikos, Karibų, Vakarų Balkanų šalyse bei ES kaimyninėse šalyse. Finansinė pagalba skirta kovoti su krize pasauliniu mastu, susitelkiant ne vien tik į Europą, bet ir į pažeidžiamas šalis visame pasaulyje. „Šią kovą laimėsime tik taikydami koordinuotą pasaulinį atsaką, – teigia Europos Komisijos prezidentė Ursula von der Leyen. – Todėl kiek galėdami remsime savo partnerius.“

Pagalbos teikimas skubiais atvejais

ES, kaip viena pirmųjų, sureagavusių į Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) atsako į koronavirusą planą 2020 m. vasarį, įsipareigojo padėti kovoti su koronavirusu visame pasaulyje nuo pat pandemijos pradžios. Per trumpą laikotarpį 10-čiai nuo humanitarinės krizės kenčiančių šalių buvo suteikta 30 milijonų eurų. 2020 m. gegužę papildomas 50 milijonų eurų fondas buvo skirtas padėti labiausiai paveiktiems žmonėms, tokiems kaip rohinjams, ir labiausiai paveiktiems regionams, įskaitant Sahelį, Jemeną bei šiaurės vakarų Siriją.

Nuo 2020 m. gegužės ES taip pat vykdė humanitarinės pagalbos skrydžius, kad pervežtų daugiau nei 1100 tonų medicinos įrangos ir humanitarinės pagalbos priemonių bei į konfliktų nualintus pasaulio regionus atskraidintų daugiau nei 1700 pagalbą teikiančių specialistų.

Parama karo nualintoms šalims

Daugelis šalių, kuriose vyko kariniai konfliktai, susidūrė su infrastruktūros, pajėgumų ir išteklių trūkumu, neleidžiančiu efektyviai kovoti su virusu. Jemene, kuriame stipriausia pasaulyje humanitarinė krizė dėl nesibaigiančių konfliktų tęsiasi jau 5 metus, ES panaudojo Jungtinių Tautų populiacijos fondą (UNPFA), kad išdalytų 10 000 pagalbos reikmenų rinkinių karantino stotyse esantiems žmonėms. O Somalyje besitęsiantis civilinis karas paralyžiavo sveikatos apsaugos sistemą ir likimo valiai paliko daugybę žmonių, kuriems reikia pagalbos. ES rėmė humanitarinę organizaciją „Action Against Hunger“, kuri organizavo sveikatos apsaugos darbuotojų mokymus ir supažindino šalyje esančias bendruomenes su informacija apie virusą.

Pačioje Europoje ES taip pat padėjo nukentėjusiems nuo besitęsiančių konfliktų rytų Ukrainoje, užtikrindama sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų prieinamumą.

2019 European Union, Peter Biro nuotr.

Parama pabėgėliams ir perkeltoms bendruomenėms

Tarp labiausiai viruso pažeidžiamų grupių yra pabėgėliai ir dėl konfliktų valstybių viduje perkelti asmenys. Pavyzdžiui, Afganistane ES teikia paramą PSO, kad apsaugotų pažeidžiamus asmenis, įskaitant šalyje perkeltas šeimas ir grįžusius iš Irano bei Pakistano. Bangladeše ES finansavo tarptautinės pagalbos komiteto projektą, skirtą pastatyti kliniką, kurioje būtų gydomi šalies stovyklose gyvenantys 900 000 rohinjų pabėgėlių.

Be to, ES humanitarinis fondas teikė muilą ir dezinfekcines priemones Sirijos pabėgėliams Libane, kad padėtų pažaboti viruso plitimą prieglaudose.

Kritiškai svarbių medicininių priemonių pristatymas ir pagalbos teikimas

Rugpjūčio mėnesį iš ES civilinės saugos mechanizmo „rescEU“ rezervo buvo siunčiama apsauginių veido kaukių žmonėms Kroatijoje, Juodkalnijoje ir Šiaurės Makedonijoje. Rezervas buvo sukurtas kovo mėnesį, siekiant užtikrinti tinkamą kiekį kritiškai svarbios įrangos, tokios kaip ventiliatoriai, laboratorijos įranga ir asmeninės apsaugos priemonės.

ES civilinės saugos mechanizmas taip pat buvo panaudotas Lietuvai siunčiant medikų komandą į Armėniją padėti kovoti su koronavirusu ir pasidalinti patirtimi. Taip pat mechanizmas padėjo perkeliant 6 Italijos greitosios pagalbos komandos ekspertus į Azerbaidžaną, kur kovodami su virusu jie praleido 2 savaites.

Pandemijos akivaizdoje humanitarinė pagalba yra kaip niekada svarbi. COVID-19 yra pasaulinė krizė, todėl su ja susidoroti galima tik veikiant pasauliniu lygmeniu. ES, padėdama pažeidžiamoms populiacijoms visame pasaulyje, ne tik apsaugo tuos, kuriems paramos reikia labiausiai, bet ir padeda pasaulinėms bendruomenėms įgyvendinti efektyvias bei tvarias kovos su virusu priemones.

Remiamas turinys bendradarbiaujant su Europos Komisija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS