Kosovo parlamentas po kelis mėnesius trukusios krizės patvirtino naują vyriausybę | Diena.lt

KOSOVO PARLAMENTAS PO KELIS MĖNESIUS TRUKUSIOS KRIZĖS PATVIRTINO NAUJĄ VYRIAUSYBĘ

Po ištisus mėnesius trukusios politinės krizės Kosovo parlamentas trečiadienį paskyrė naują, centro dešinės Kosovo demokratinės lygos (LDK) vadovaujamą vyriausybę, nušalindamas kairiojo sparno lyderį Albiną Kurti (Albiną Kurtį) ir padidindamas jo šalininkų nepasitenkinimą.

Naujuoju buvusios Serbijos provincijos premjeru 61 parlamentaro balsu patvirtintas 44 metų ekonomikos profesorius iš LDK Avdullahas Hoti (Avdulahas Hotis).

„Jaučiu atsakomybę deputatams, piliečiams ir Konstitucijai dėl mūsų laukiančių užduočių“, – pareiškė A. Hoti parlamente.

Jis taip pat pažadėjo, kad bus tęsiamos dabar įstrigusios derybos su Serbija.

Balsavimą boikotavo parlamentarai iš A. Kurti vadovaujamo kairiojo sparno Apsisprendimo judėjimo („Vetevendosje“), kurie pastarosiomis savaitėmis, įtampai augant, rengė protestus.

A. Kurti šalininkai reikalavo naujų rinkimų ir kaltino priešiškos stovyklos politikus „vagiant“ jų balsus už Apsisprendimo judėjimą, kuriuos jie atidavė per spalio rinkimus.

A. Kurti pergalę tuose rinkimuose jo šalininkai laikė esminiu momentu Kosovui – buvusiai Serbijos provincijai, kurioje daugiau nei dešimtmetį viešpatavo prezidento Hashimo Thaci (Hašimo Tačio) Kosovo demokratų partija (PDK).

Vis dėlto Apsisprendimo judėjimas buvo užsitikrinęs tik nedidelę daugumą, tad A. Kurti teko valdančiąją koaliciją formuoti su LDK.

Tačiau kovą LDK inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo; iš dalies tai lėmė JAV spaudimas dėl A. Kurti vyriausybės pozicijos derybų su Serbija klausimu.

Naująją koaliciją sudaro LDK, dviejų buvusių opozicijos grupių ir etninėms mažumoms atstovaujančių partijų aljansas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS