Kosovo lyderiai susitarė rengti pirmalaikius rinkimus | Diena.lt

KOSOVO LYDERIAI SUSITARĖ RENGTI PIRMALAIKIUS RINKIMUS

Kosovo lyderiai susitarė rengti pirmalaikius rinkimus, žlugus balsavimui dėl armijos kūrimo

Kosovo pagrindinių partijų lyderiai antradienį susitarė šią savaitę paleisti parlamentą ir birželio 8 dieną surengti pirmalaikius rinkimus, kai serbų mažumai atstovaujantys įstatymų leidėjai sužlugdė planus surengti balsavimą dėl nacionalinės armijos kūrimo, nepasirodę posėdžių salėje.

Kosovą remiančios Vakarų šalys, kurios 2008-aisiais pripažino jo nepriklausomybę, nepritaria, kad ši buvusi Serbijos provincija artimiausiu metu sukurtų savo armiją, nes būgštauja, kaip į tokius Prištinos veiksmus reaguotų Belgradas ir daugiau nei 100 tūkst. Kosove gyvenančių etninių serbų.

Parlamentas dėl armijos kūrimo ketino balsuoti pirmadienį. Pagal Kosovo konstituciją, balsavime turėjo dalyvauti du trečdaliai visų įstatymų leidėjų, taip pat du trečdaliai deputatų, atstovaujančių Kosovo etninėms mažumoms.

Premjeras Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) pranešė, kad didžiausios politinės partijos iš esmės susitarė rinkimus surengti pirma laiko – birželio 8 dieną, kai įprasti rinkimai anksčiau buvo numatyti lapkričio mėnesį. Jis informavo, kad parlamentas bus paleistas trečiadienį.

Pagrindinės opozicinės partijos Kosovo demokratinės lygos (LDK) lyderis Isa Mustafa po susitikimo su prezidentu pareiškė, kad „parlamentas daugiau nebefunkcionuoja... Geriausia išeitis bus surengti rinkimus pirmoje birželio pusėje, prieš tai paleidus parlamentą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS