Kovos Ukrainoje – visame įkarštyje: tiek mūšių zonoje, tiek grūdų rinkoje | Diena.lt

KOVOS UKRAINOJE – VISAME ĮKARŠTYJE: TIEK MŪŠIŲ ZONOJE, TIEK GRŪDŲ RINKOJE

  • 0

Aplink Bachmutą ir Marinką Rytų Ukrainoje – kovos visame įkarštyje. Tačiau kova – ne tik mūšių zonoje, bet ir – grūdų rinkoje, pasakojama LNK reportaže. 

„Tai – Bachmutas, čia juntamas degėsių kvapas. Bet iš tikrųjų tai – Ukrainos nepalaužiamųjų teritorija“, – pasakojo Ukrainos žurnalistas Oleksandr Motornyj.

Ką tenka čia tverti ukrainiečiams gynėjams, rodo paprastas jų atsakymas.

„Dešimtbalėje skalėje sprogimų stiprumą įvertinčiau vienetu“, – atsako ukrainiečių karys, nors bombardavimas nesiliauja.

„Tai – gradai. Šie sprogmenys taip pat turi atskiras fosforo kasetes“, – aiškino Ukrainos karys.

Pasakymus, kad priešas jau pritrūko sviedinių, Ukrainos kariai sutinka tik kandžiu šypsniu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Mes siuntame, kad rusų karinės pajėgos tikrai dar nejaučia sviedinių bado. Nuo 11 iki 17 valandos jie kala iš visų artilerijos sistemų“, – linkčiojo galva ukrainiečių karys.

Naktį agresorė Rusija iranietiškais dronais atakavo ir Ukrainos pietus – Odesą. Iš dvylikos net dešimt bepiločių Ukrainai pavyko numušti. Bet viename objekte kilo gaisras.

Mes siuntame, kad rusų karinės pajėgos tikrai dar nejaučia sviedinių bado. Nuo 11 iki 17 valandos jie kala iš visų artilerijos sistemų.

„Vėl bemiegė naktis Odesai ir jos regionui. Priešas puolė „šachedais“. Dėkui Dievui, kad suveikė mūsų oro gynyba“, – sakė Odesos karinės administracijos atstovas Serhij Bračuk. 

Nuo šiol dangus virš Ukrainos bus saugesnis. Vokietija ir partneriai tesėjo savo žodį – perdavė Kyjivui pirmąsias žadėtas oro gynybos sistemas „Patriot“. O Ukrainos oro pajėgų atstovas viliasi, kad Vakarai išdrįs atsiųsti ateityje ir naikintuvų „F-16“. O Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apsilankė Voluinės srityje pasienio zonoje, kur susilieja trijų valstybių – Ukrainos, Lenkijos ir Baltarusijos – sienos. Sako, kokios ginkluotės reikia pergalei, perdavęs JAV Kongreso Atstovų rūmų pirmininkui. 

Kova – ne tik mūšių zonoje. Grūdų rinkoje – irgi. Lvivo srityje pasienio punkte į Lenkiją įstrigo daugiau kaip 350 sunkvežimių, nes Lenkija savaitgaliui uždarė sieną importui iš Ukrainos. Nusidriekė dešimčių kilometrų eilė. Daugelis vairuotojų vežasi būtent tuos produktus, kurie draudžiami. Sąrašas nemenkas – aštuoniolikos prekių: nuo cukraus iki daržovių ir vyno. Įstrigo netgi produkcija Lietuvai.

„Važiuojame tranzitu, bet irgi neįleidžia. Vežame kukurūzus į Lietuvą“, – sakė vairuotojas. 

„Mus pažadino naktį. Liepė važiuoti lauk. Važiavau šešiolika dienų, dar dvi – stovėjau. Ir dabar stoviu trečią parą – nei ten, nei atgal“, – skundėsi kitas sunkvežimio vairuotojas

Ir Bulgarija, Vengrija bei Slovakija uždraudė ukrainietiškos žemės ūkio produkcijos importą dėl smukusių kainų sukilus jų vietos ūkininkams. Ir neva dėl aptiktų pesticidų. Bet tranzito nesustabdė.

„Šia priemone stengiamės apsaugoti Slovakijos žemės ūkio produktų sektorių ir, svarbiausia, – vartotojų sveikatą“, – komentavo Slovakijos žemės ūkio ministras Samuel Vlčan.

Bent jau su Lenkija lūžis įvyko – per jos teritoriją grūdai pajudės. Skelbiama, kad Lenkija leis tranzitą atnaujinti penktadienio naktį.

GALERIJA

  • Kovos Ukrainoje – visame įkarštyje: tiek mūšių zonoje, tiek grūdų rinkoje
  • Kovos Ukrainoje – visame įkarštyje: tiek mūšių zonoje, tiek grūdų rinkoje
  • Kovos Ukrainoje – visame įkarštyje: tiek mūšių zonoje, tiek grūdų rinkoje
  • Kovos Ukrainoje – visame įkarštyje: tiek mūšių zonoje, tiek grūdų rinkoje
Stop kadras
Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, grūdų rinka, šachedai, dronai, Bulgarija, Vengrija, Lenkija, siena, slovakija, oro gynybos sistema Patriot, mūšiai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS