Kremlius: 2022-ųjų dokumento projektas gali būti atspirties tašku Ukrainos taikos derybose | Diena.lt

KREMLIUS: 2022-ŲJŲ DOKUMENTO PROJEKTAS GALI BŪTI ATSPIRTIES TAŠKU UKRAINOS TAIKOS DERYBOSE

  • 0

Kremlius penktadienį pareiškė, kad taikos sutarties projektas, kurį 2022 metais parengė Maskvos ir Kyjivo delegacijos, galėtų tapti atspirties tašku būsimoms deryboms dėl jau trečius metus besitęsiančio plataus masto karo Ukrainoje užbaigimo.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad 2022 metų kovą Stambule aptartas dokumento projektas galėtų būti „derybų pradžios pagrindas“ ir pabrėžė, kad galimose būsimose derybose reikės atsižvelgti į „naujas realijas“.

„Nuo to laiko įvyko daug pokyčių, į mūsų konstituciją buvo įtraukti nauji subjektai“, – per konferencinį pokalbį su žurnalistais sakė D. Peskovas

2022-ųjų rugsėjį Rusija pareiškė aneksavusi keturias Ukrainos sritis. Šį žingsnį Kyjivas ir Vakarų sąjungininkai atmetė kaip neteisėtą.

D. Peskovo pareiškimas nuskambėjo po ketvirtadienį V. Putino išsakytų komentarų, kuriuose jis pasišaipė iš birželį planuojamos Ukrainos taikos konferencijos Šveicarijoje ir perspėjo, kad Maskva nesutiks su jokiais „primestais“ taikos planais.

„Esame pasirengę konstruktyviam darbui, tačiau nesutiksime su jokiais bandymais primesti poziciją, kuri nėra pagrįsta realijomis“, – per susitikimą Maskvoje su Baltarusijos autokratiniu prezidentu Aliaksandru Lukašenka sakė V. Putinas ir pridūrė, kad Stambulo dokumento projektas galėtų tapti derybų pagrindu.

„Galime dirbti su juo“, – tvirtino jis.

Pranešama, kad į Stambule aptartą dokumentą, kuris buvo svarstomas praėjus kelioms savaitėms po to, kai 2022 metų vasarį Rusija pasiuntė karius į Ukrainą, buvo įtrauktos nuostatos dėl Ukrainos neutralaus statuso ir nustatyti apribojimai jos ginkluotosioms pajėgoms. Susitarimas taip ir nebuvo pasiektas, o derybos žlugo netrukus po šio raundo.

Rusija atmetė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pasiūlytą teisingos taikos formulę, pagal kurią Maskva turėtų atitraukti savo karius, sumokėti Ukrainai kompensaciją ir stoti prieš tarptautinį tribunolą dėl savo veiksmų.

V. Putinas ne kartą yra sakęs, kad 2022 metų vasarį pasiuntė karius į Ukrainą, kad apsaugotų Rusijos interesus ir neleistų Ukrainai, įstojusiai į NATO, kelti didelės grėsmės Rusijos saugumui. Kyjivas ir jo sąjungininkai pasmerkė Rusijos karinę kampaniją kaip neišprovokuotą agresijos aktą.

V. Putinas pažadėjo išplėsti Maskvos laimėjimus Ukrainoje, tvirtindamas, kad po nesėkmingo Ukrainos kontrpuolimo Rusijos pajėgos turi persvarą ir kad Ukraina bei Vakarų šalys anksčiau ar vėliau turės priimti susitarimą pagal Maskvos sąlygas.

Gairės: karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, Kremlius, taikos derybos, dokumentas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS