Kremlius: dislokuoti „Iskander“ Kaliningrade yra suvereni Rusijos teisė | Diena.lt

KREMLIUS: DISLOKUOTI „ISKANDER“ KALININGRADE YRA SUVERENI RUSIJOS TEISĖ

  • 8

Raketų kompleksų „Iskander“ dislokavimas Kaliningrade yra suvereni Rusijos teisė ir tai neturi niekam kelti susirūpinimo, nes Rusija niekam negrasina, pareiškė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Noriu priminti, kad vienos ar kitos ginkluotės dislokavimas, vienų ar kitų karinių junginių ir taip toliau dislokavimas Rusijos teritorijoje – tai absoliučiai suverenus Rusijos teritorijos klausimas“, – žurnalistams sakė D. Peskovas, komentuodamas pranešimą apie virtinės kaimyninių šalių susirūpinimą sukėlusį „Iskander“ dislokavimą Kaliningrade.

„Rusija niekada niekam negrasino ir negrasina. Bet, žinoma, Rusija turi tokią suverenią teisę. Ir todėl vargu ar tai turi kelti kieno nors susirūpinimą“, – pridūrė D. Peskovas.

Apie raketų „Iskander“ dislokavimą Karaliaučiaus krašte pirmadienį pranešė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Pasak R. Karoblio, anksčiau Rusija šių raketų kompleksų atveždavo pratyboms, tačiau „šį kartą situacija yra kita – tai yra nuolatinis dislokavimas, turint visą tam reikalingą infrastruktūrą“.

Rusijos Valstybės Dūmos gynybos komiteto vadovas Vladimiras Šamanovas vėliau patvirtino, kad šio tipo raketų tikrai dislokuota vakariniame eksklave. Pasak jo, tai yra atsakas į NATO karinių pajėgumų stiprinimą su Rusija besiribojančiose valstybėse.

Sausio 31 dieną Rusijos gynybos ministerija buvo pranešusi, kad Kaliningrado srityje sukurta infrastruktūra „Iskander“ dislokavimui. Buvo skelbta, kad šiais kompleksais ketinama apginkluoti 152-ąją gvardijos raketų brigadą, kuri bazuojasi Įsrutyje (Černiachovske).

Pasak Vakarų ekspertų, branduolinį užtaisą galinčios nešti „Iskander“ raketos yra skirtos tiksliai naikinti taikinius, esančius už 50–500 kilometrų. Taigi, Kaliningrado srityje laikomi kompleksai potencialiai galėtų smogti taikiniams kaimyninėse valstybėse, NATO narėse – Baltijos šalyse ir Lenkijoje, taip pat pietų Švedijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

algi,kas tave tokį debilą padarė,tu dar nori amerikoniško mėšlo

Algys

Reikia ir Lietuvai raketu pirkti ir baigsis tas Putino zaidimas-mano kiemas,darau ka noriu.Galetu irJAV Lietuvai simtecio proga kelias raketas padovanoti,Nidoje pastatytume tegu ziuri rusai ir bijo!

nuomonė

Matyt, tikrai geras ginklas tie Iskanderai, jei mūsų ožiasnukiai jų taip bijo...Gal ir mes nusiperkam ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS