Kremlius ir E. Muskas neigia, kad rusų kariai Ukrainoje naudojasi „Starlink“ terminalais | Diena.lt

KREMLIUS IR E. MUSKAS NEIGIA, KAD RUSŲ KARIAI UKRAINOJE NAUDOJASI „STARLINK“ TERMINALAIS

  • 0

Kremlius pirmadienį atmetė Ukrainos teiginius, kad fronte kovojantys Rusijos kariai naudojasi palydovinio ryšio tinklo „Starlink“ terminalais.

Ukrainos karinės žvalgybos agentūra HUR teigė turinti įrodymų, kad „Starlink“ interneto terminalais sistemingai naudojasi Rusijos kariai, ir apkaltino Maskvą jų kontrabanda įvežus į šalį.

„Starlink“, priklausanti milijardieriaus Elono Musko (Ilono Masko) bendrovei „SpaceX“, yra žemojoje Žemės orbitoje esančių palydovų tinklas, galintis teikti internetą atokiose vietovėse arba vietose, kur neveikia įprasta ryšių infrastruktūra.

„Jis čia negali būti oficialiai tiekiamas ir nėra oficialiai tiekiamas, – pirmadienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. – Atitinkamai, jis čia jokiu būdu negali būti oficialiai naudojamas.“

Sistema Rusijoje neveikia, todėl net šalyje esantis įrenginys negalėtų prisijungti prie tinklo. Tačiau Kyjivas apkaltino Rusijos karius naudojant šiuos įrenginius fronte Ukrainoje.

„Starlink“ yra laisvai prieinamas Rusijoje. Palyginti su praėjusiais metais, dabar „Starlink“ naudojimas Rusijos kariuomenėje fronto linijoje tapo sistemingesnis“, – pirmadienį per valstybinę televiziją sakė HUR atstovas Andrijus Jusovas.

Kiek mums žinoma, jokie „Starlink“ [terminalai] nebuvo parduoti Rusijai nei tiesiogiai, nei netiesiogiai.

Jis teigė, kad tarnyba neatskleis visų turimos informacijos detalių.

Pati Ukraina plačiai naudojasi „Starlink“, kad užtikrintų savo karių komunikaciją ir interneto ryšį per jau dvejus metus trunkantį karą.

Pranešimus, kad „SpaceX“ pardavė „Starlink“ terminalų Rusijai, E. Muskas savo įraše jam priklausančioje platformoje „X“ pavadino visiškai neteisingais.

„Kiek mums žinoma, jokie „Starlink“ [terminalai] nebuvo parduoti Rusijai nei tiesiogiai, nei netiesiogiai“, – pridūrė jis.

A. Jusovas sakė, kad Kyjivas sutinka, jog „Starlink“ terminalai nebuvo rusams parduoti oficialiai. Anot jo, Rusija juos pirko „lygiagretaus importo būdu, kuris iš esmės yra kontrabanda“.

Nuo tada, kai Maskva įsiveržė į Ukrainą ir sulaukė Vakarų sankcijų, ji sukūrė prekybininkų ir tarpininkų tinklą trečiosiose šalyse, kad galėtų gauti uždraustų prekių ir kitų produktų, kurių Rusijoje nebegalima įsigyti.

Tai ne pirmas kartas, kai Kyjivas ir E. Muskas susiginčija dėl „Starlink“.

Praėjusiais metais „Tesla“ ir „Space X“ magnatas atmetė prašymą aktyvuoti tinklą Krymo mieste Sevastopolyje, taip nesuteikdamas svarbios pagalbos Ukrainos puolimui prieš Rusijos karinį jūrų laivyną.

Jis nurodė, kad jei „SpaceX“ būtų sutikusi su prašymu, ji būtų prisidėjusi prie, jo teigimu, didelio karo akto ir konflikto eskalavimo.

Pernai jis taip pat pareiškė, kad jo bendrovė negali neribotą laiką finansuoti paslaugos teikimo Ukrainoje, bet paskui sutiko palaikyti šią paslaugą.

Gairės: Kremlius, Elonas Muskas, Starlink, Rusijos kariai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS