Kremlius: Irano prezidentas ketvirtadienį Rusijoje susitiks su V. Putinu | Diena.lt

KREMLIUS: IRANO PREZIDENTAS KETVIRTADIENĮ RUSIJOJE SUSITIKS SU V. PUTINU

  • 0

Teheranui ir Maskvai stiprinant ekonominius ir karinius ryšius dėl Vakarų sankcijų, Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) ketvirtadienį atvyks į Rusiją derybų su Vladimiru Putinu, antradienį pranešė Kremlius.

„Galiu patvirtinti. Gruodžio 7 dieną vyks Rusijos ir Irano derybos“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paklaustas apie žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus dėl artėjančio E. Raisi vizito.

V. Putinas Irane lankėsi pernai liepą, o Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas spalį buvo nuvykęs į Teheraną susitikti su kolegomis iš regiono šalių.

Vakarai kaltina Teheraną remiant Rusijos karą Ukrainoje – tiekiant daug dronų ir kitų ginklų.

Irano oficialioji naujienų agentūra IRNA pranešė, kad E. Raisi į Maskvą vyksta V. Putino kvietimu.

„Vienos dienos kelionės darbotvarkėje bus svarbūs dvišalių santykių, įskaitant ekonominius tarpusavio ryšius, [klausimai], taip pat diskusijos apie regioninius ir tarptautinius klausimus, ypač padėtį Gazos [Ruože]“, – sakoma pranešime.

V. Putinas trečiadienį lankysis Saudo Arabijoje ir JAE, praneša Kremlius

V. Putinas trečiadienį lankysis Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), pranešė Kremlius.

Nurodoma, kad kelionės tikslas – stiprinti dvišalius ryšius ir aptarti energetikos bei regioninės politikos klausimus.

„Prezidentas V. Putinas rytoj vyks darbo vizito į JAE ir Saudo Arabiją“, – antradienį sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Pasak jo, Rusijos vadovas aptars šalių santykius, Izraelio ir „Hamas“ karą bei tarptautinę politiką.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) šiais metais išdavė arešto orderį V. Putinui dėl neteisėto ukrainiečių vaikų deportavimo ir nuo to laiko Rusijos lyderis retai išvyksta į užsienį.

JAE šiuo metu vyksta Jungtinių Tautų klimato konferencija COP28, bet Kremlius nesakė, ar V. Putinas dalyvaus kokiuose nors su ja susijusiuose renginiuose.

2022 metų vasarį Rusijai užpuolus Ukrainą, V. Putinas praleido kelis svarbius aukšto lygio susitikimus užsienyje. Rugpjūtį jis nenuvyko į BRICS šalių grupės viršūnių susitikimą Pietų Afrikoje, kad esą nesukeltų politinio šou.

Rugsėjį V. Putinas nenuvyko į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, bet lapkritį dalyvavo virtualiame šios grupės susitikime.

TBT šalys narės turėtų vykdyti kovą išduotą V. Putino arešto orderį, jei jis atvyktų į jų teritoriją. Nei JAE, nei Saudo Arabija nėra pasirašiusios TBT steigiamosios sutarties.

Spalį V. Putinas lankėsi Kinijoje ir tai buvo prima šiais metais jo kelionė už buvusios Sovietų Sąjungos ribų. Keliomis dienomis anksčiau jis buvo nuvykęs į buvusią sovietinę Kirgiziją – pirmo užsienio vizito po TBT sprendimo išduoti jo arešto orderį.

Gairės: irano prezidentas, Ebrahimas Raisi, atvyks į Rusiją, Vladimiras Putinas, lankysis Saudo Arabijoje, JAE, karas Ukrainoje, Gazos ruožas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS