Kremlius susidūrė su griežta visuomenės reakcija į žurnalisto suėmimą | Diena.lt

KREMLIUS SUSIDŪRĖ SU GRIEŽTA VISUOMENĖS REAKCIJA Į ŽURNALISTO SUĖMIMĄ

  • 3

Rusijos valdžia sulaukė beprecedentės reakcijos į iškilaus tiriamosios žurnalistikos atstovo suėmimą dėl kaltinimų, susijusių su narkotikais, o jį nedelsiant paleisti ragina tiek liberalių, tiek prokremliškų pažiūrų veikėjai.

Trijų didžiųjų Rusijos laikraščių pirmadienio numeriai išėjo identiškais pirmaisiais puslapiais, taip reiškiant solidarumą su sulaikytu žurnalistu Ivanu Golunovo, tvirtinančiu, kad yra baudžiamas už savo žurnalistinius tyrimus. 

„Kommersant“, „Vedomosti“ ir RBK – neabejotinai autoritetingiausi laikraščiai Rusijoje – savo pirmuosiuose puslapiuose didžiulėmis raidėmis parašė: „Aš esu/Mes esame Ivanas Golunovas“.

Nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistas 36 metų I. Golunovas praėjusį ketvirtadienį buvo sulaikytas policijos Maskvoje. Žurnalistas buvo sumuštas ir 12 valandų praleido areštinėje be galimybės susitikti su advokatu.

I. Golunovui buvo pareikšti kaltinimai bandymu parduoti didelį kiekį narkotikų. Kilus didžiuliam visuomenės pasipiktinimui, šeštadienį jam buvo skirtas namų areštas. Palaikyti žurnalisto prie teismo buvo susirinkę šimtai žmonių.

I. Golunovui gresia iki 20 metų nelaisvės, jei bus pripažintas kaltu. Jo advokatai tvirtina, kad narkotikai žurnalistui buvo pakišti.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad atidžiai seka suimto žurnalisto bylos tyrimą, ir pripažino, kad šis atvejis sukėlė „labai daug klausimų“. 

„Atidžiai stebime, kaip tiriama ši byla, – sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. – Šis konkretus atvejis iškėlė labai daug klausimų.“

Vis dėlto jis pridūrė, kad Kremlius vertins padėtį tik remdamasis Vidaus reikalų ministerijos teikiama oficialia informacija.

„Šiuo atveju negalime vadovautis jokia kita informacija, išskyrus oficialią informaciją, gaunamą iš atitinkamų VRM organų“, - sakė D. Peskovas.

Tarptautinis susirūpinimas

I. Gulonovo suėmimas išprovokavo žurnalistų bendruomenės pasipiktinimą. Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), Europos Taryba bei virtinė kitų tarptautinių institucijų bei užsienio šalių išreiškė susirūpinimą dėl pastarųjų įvykių.     

Savo pirmuosiuose puslapiuose paskelbtuose identiškuose pareiškimuose „Kommersant“, „Vedomosti“ ir RBK rašo, kad I. Golunovo baudžiamasis persekiojimas yra Rusijos visuomenės bauginimo aktas, ir reikalauja atlikti tyrimą dėl žurnalistą sulaikiusių policininkų. 

Laikraščiai sveikino sprendimą sušvelninti I. Golunovui taikomas kardomąsias priemones, tačiau pažymėjo, kad įrodymai žurnalisto byloje kelia rimtų abejonių.

„Neatmetame, kad I. Golunovo sulaikymas ir vėlesnis suėmimas susiję su jo profesine veikla“, – rašo laikraščiai.

Daugelyje spaudos kioskų Maskvoje pirmadienį iki pietų buvo išpirkti visi šių laikraščių numeriai.

Visi trys leidiniai yra privatūs, bet vis labiau spaudžiami laikytis vyriausybės kurso.

Per du dešimtmečius prie šalies vairo V. Putinas užčiaupė beveik visus savo kritikus ir pažabojo žiniasklaidą. Šalyje liko nedaug opozicinių ir nepriklausomų žiniasklaidos priemonių, kurios priverstos dirbti jausdamos didžiulį spaudimą, sako valdžios kritikai.     

Nuo penktadienio priešais Maskvos policijos būstinę rengiami piketai, kuriuose dalyvauja po vieną asmenį – tik tokiems protestams nėra reikalingas išankstinis valdžios sutikimas.   

Trečiadienį I. Golunovo šalininkai ketina surengti eitynes jam palaikyti.

„Meduzos“ redakcija dirba Latvijoje, siekdama apeiti cenzūrą, tačiau kai kurie portalo žurnalistai gyvena Rusijoje.

„Karas prieš mus“

Daug garsių visuomenės, kultūros, pramogų pasaulio veikėjų, tarp jų virtinė roko ir repo žvaigždžių, reiškė paramą I. Golunovui.

„Policija ir saugumo tarnybos paskelbė mums karą, – savo pirmajame puslapyje rašė opozicijos laikraštis „Novaja Gazeta“. – Ką gi, mes atsakysime.“ 

Prie beprecedentės reakcijos prisijungė netgi kai kurie griežtai prokremliškų pažiūrų žurnalistai, išreiškę paramą suimtam I. Golunovui.  

„Tai išbandymas mums visiems“, – NTV eteryje sakė šios televizijos laidų vedėja Irada Zeinalova ir paragino nubausti policijos pareigūnus, jei paaiškės, kad neturima tvirtų žurnalisto kaltės įrodymų.

Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos narkologas Jevgenijus Briunas sekmadienį per valstybinę televiziją sakė, kad I. Golunovo šlapimo mėginyje nerasta narkotikų pėdsakų.

I. Golunovui buvo pareikšti kaltinimai bandymu parduoti didelį kiekį narkotikų - sintetinės stimuliuojančios medžiagos mefedrono ir kokaino.

Jo advokatas atkreipia dėmesį į didelius pažeidimus žurnalisto byloje.

Kai I. Golunovas buvo sulaikytas, Maskvos policija paskelbė nuotraukų, kuriose esą matoma jo bute įrengta sintetinių narkotikų gamybos laboratorija. Visgi vėliau policija pripažino, kad tik viena iš tų nuotraukų buvo padaryta jo bute.

Penktadienį Maskvos policija pranešė pradėjusi patikrinimą dėl „klaidingo“ nuotraukų paskelbimo.

„Ten tik viena nuotrauka, kurioje matyti pasas, svarstyklės, pakeliai su medžiaga ir lipnios juostos ritinėlis; visa tai – iš Ivano buto, – interviu televizijai „Rossija 24“ sakė vienas policijos pareigūnas. – Atrodo, kad kitos nuotraukos – iš kratos vietos Maskvos srityje. Tą pačią dieną mes ten aptikome sintetinių narkotikų gamybos laboratoriją. Ir įvyko nedidelė painiava – visos tos nuotraukos buvo sudėtos būtent straipsnyje apie Ivaną.“

I. Golunovas sakė sulaukęs grasinimų ir mano, jog yra baudžiamas už savo tyrimą apie laidojimo verslą Rusijoje. 

Naujienos apie I. Golunovo sulaikymą užtemdė penktadienį Sankt Peterburge vykusį svarbų ekonomikos forumą, kuriame dalyvavo V. Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas).

Autoritetingas naujienų portalas „The Bell“ rašo, kad Kremlius atsidūrė keblioje padėtyje ir bus priverstas apsispręsti, į kieno pusę stoti.  

„Jeigu susiklosčius dabartinei padėčiai valstybė... neatkurs teisingumo, bus suabejota visos valstybės valdymu“, – rašė portalas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

anonistui-

Dusk kur nors kacape, geriausiai tai į savo išsvajotąjį kacapyna, fašistui putinui patiksi, idiote.

Anonimas

chodorkovskis apšvarinęs rusija milijardais ir yra pagarboje ir nesvarbu,kad aferistas nusikaltėlis.Na tas neturėjo milijardo ir naftos,tai nusprendė prasisukt narkotikais.Aišku,savi palaiko.

o

zvilgsnis kaip narkomano gal specialiai prifarsiravo ir nufilmavo pasiteisinimui?.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS