Kremlius: Ukraina turėtų „apmąstyti“ karių išvedimą iš fronto | Diena.lt

KREMLIUS: UKRAINA TURĖTŲ „APMĄSTYTI“ KARIŲ IŠVEDIMĄ IŠ FRONTO

  • 0

Kremlius sekmadienį pareiškė, kad Kyjivas turėtų apmąstyti Rusijos prezidento Vladimiro Putino raginimą Ukrainai išvesti savo karius iš šalies rytų ir pietų, kad būtų pradėtos taikos derybos, ukrainiečių karinei padėčiai prastėjant.

„Dabartinė situacijos fronte dinamika aiškiai rodo, kad ukrainiečių padėtis toliau blogėja. Tikėtina, kad politikas, kuris savo šalies interesus iškelia aukščiau už savo ir savo šeimininkų interesus, apmąstytų tokį pasiūlymą“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir pasaulio lyderiai šiuo metu susitinka Šveicarijoje, kur aptaria taikos scenarijus.

Taikos aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse V. Putinas išdėstė savo sąlygas, kaip užbaigti konfliktą.

Jis paragino Ukrainą išvesti savo karius iš šalies pietų ir rytų ir atsisakyti užmojų įstoti į NATO karinį aljansą – šias sąlygas V. Zelenskis greitai atmetė.

D. Peskovas teigė, kad tai ne ultimatumas, o „taikos iniciatyva, kuria atsižvelgiama į realią padėtį vietoje“.

Ukrainos prezidentas šeštadienį pareiškė, kad pateiks Maskvai pasiūlymą dėl karo užbaigimo, kai dėl jo susitars tarptautinė bendruomenė.

„Jis neragina derėtis, jis ragina pasiduoti“, – apie V. Putino reikalavimus šeštadienį aukščiausiojo lygio susitikime pareiškė JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris).

„Visi esame įsipareigoję kurti tvarią taiką [...]. Tokia taika negali būti Ukrainos kapituliacija“, – sakė prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) Šveicarijoje susirinkusiems pasaulio lyderiams ir pridūrė: „Yra vienas agresorius ir viena auka.“

Tuo tarpu Rusija sekmadienį pareiškė, kad jos kariai užėmė kaimą Pietų Ukrainoje ir toliau žengia fronto linijoje prieš Ukrainos kariuomenę, kuriai trūksta karių ir amunicijos.

„Rytų pajėgų daliniai išlaisvino Zahirnės gyvenvietę Zaporižios srityje ir užėmė palankesnes pozicijas“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos  pranešime.

Šios savaitės pradžioje Rusija paskelbė užėmusi tris kaimus Ukrainos rytuose, pietryčiuose ir šiaurės rytuose.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Kremlius, Dmitrijus Peskovas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS