Kremlius: užsienio šnipai nuolat stebi rusų mokslininkus | Diena.lt

KREMLIUS: UŽSIENIO ŠNIPAI NUOLAT STEBI RUSŲ MOKSLININKUS

  • 5

Rusijos mokslą siekiantys paveikti užsienio šnipai stebi šalies mokslininkus ištisą parą, trečiadienį pareiškė Kremlius.

Tokie Kremliaus komentarai pasirodė po to, kai Rusijos mokslininkai sukritikavo Švietimo ir mokslo ministerijos nurodymą nesusitikinėti su kolegomis iš užsienio akis į akį ir reikalavimą pateikti ataskaitą po kiekvieno – net ir ne dalykinio – susitikimo su užsieniečiais.

„Žinoma, privalome būti budrūs, nes užsienio specialiosios tarnybos nemiega“, – pareiškė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, paprašytas pakomentuoti ministerijos įsakymą.

„Yra toks dalykas kaip mokslinis ir pramoninis šnipinėjimas, – tvirtino D. Peskovas. – Jis vyksta 24/7 ir juo taikomasi į mūsų mokslininkus – ypač jaunuosius mokslininkus.“

Vis dėlto jis pažymėjo, kad kai kurios minimo dokumento nuostatos „skamba kaip perteklinės“, ir pridūrė, kad Rusija „neturėtų kurti taisyklių, kurios neprives prie nieko gero“.

Rekomendacijas dėl naujų taisyklių bendraujant su užsienio mokslininkais arba užsienio įstaigoms dirbančiais rusų mokslininkais paviešino mechanikos inžinerijos instituto darbuotojas Aleksandras Fradkovas.

Mokslininkas pavadino šias taisykles „absurdiškomis“ ir paragino valdžią jas atšaukti.

Dar vienas mokslininkas iš fizikos instituto patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad minimas vidinio naudojimo dokumentas yra tikras.

Tame dokumente sakoma, kad visus užsieniečius per jų vizitus Rusijos institutuose turės lydėti specialus darbuotojas.

Lankytojams iš užsienio taip pat neturėtų būti leidžiama naudotis kompiuteriais, telefonais ir kitais įrenginiais, įskaitant laikrodžius ir žiūronus.

A. Fradkovas AFP sakė, kad šis įsakymas primena jam sovietinių laikų taisykles, pagal kurias mokslininkų susitikimuose su užsieniečiais visuomet turėdavo dalyvauti dar vienas kolega, kad prireikus vienas mokslininkas galėtų įskųsti kitą vadovybei.

„Visas mokslas paremtas bendravimu ir keitimusi informacija, – teigė jis AFP. – Pagal šį įsakymą net išgėrus kavos su kolega iš užsienio reikės pateikti ataskaitą.“

Trečiadienį Rusijos mokslų akademijos vadovo pavaduotojas Aleksejus Chochlovas taip pat prisijungė prie minimo įsakymo kritikų ir socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad jis prieštarauja vyriausybės deklaruojamiems tikslams pritraukti daugiau užsienio studentų ir palengvinti jų įdarbinimą Rusijoje baigus studijas.

Švietimo ir mokslo ministerija savo ruožtu tvirtino, kad jos įsakymas „atspindi pasaulinę praktiką“, pranešė šalies naujienų agentūra TASS.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

jie patys paleidę visur savo šnipus

Ž. Valstiečių Beretininkė

Oj oj oj , nori sužinoti moskvičių ir žigulių technologijas .

H

Labiau tiktu. Rusija seka ir šnipinėja vakarų mokslininkus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS