Kremlius: V. Putinas ir R. T. Erdoganas Irane aptars Ukrainos grūdų eksportą | Diena.lt

KREMLIUS: V. PUTINAS IR R. T. ERDOGANAS IRANE APTARS UKRAINOS GRŪDŲ EKSPORTĄ

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį susitiks Teherane aptarti Ukrainos grūdų eksporto mechanizmų, pirmadienį pranešė Kremlius.

Jiedu susitiks Irano sostinėje, karui Ukrainoje smarkiai stabdant vienos didžiausių pasaulyje kviečių ir kitų grūdų eksportuotojų krovinių gabenimą ir kurstant būgštavimus dėl maisto stygiaus pasaulyje.

„Pirma, mes pasirengę tęsti darbą šia kryptimi; antra, šį klausimą aptars prezidentai“, – sakė Rusijos prezidento patarėjas Jurijus Ušakovas. Jo žodžius citavo rusų naujienų agentūros.

Rusijos Gynybos ministerija penktadienį užsiminė, kad pagal „galutinį dokumentą“ šiuo klausimu, parengtą tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms, netrukus bus galima eksportuoti maždaug 20 mln. t šiuo metu blokuojamų Ukrainos grūdų, taip pat Rusijos grūdų ir trąšų, šiuo metu nevežamų dėl Vakarų sankcijų.

Pasak J. Ušakovo, Stambule turi būti atidarytas koordinavimo centras, sudarysiantis sąlygas šiam eksportui vykti Juodąja jūra.

Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras (Chulusis Akaras) pirmadienį savo ruožtu patvirtino, kad Ukraina ir Rusija „iš principo“ susitarė nustatyti saugų jūros koridorių grūdams transportuoti.

NATO narė Turkija, galinti kalbėtis ir su Rusija, ir su Ukraina, vadovauja pastangoms atnaujinti grūdų gabenimą.

Vienas oficialus turkų šaltinis, prašęs anonimiškumo, sakė, kad kitas susitikimas po derybų Teherane galėtų įvykti „trečiadienį ar ketvirtadienį“.

Naujienos, kad turi įvykti V. Putino ir R. T. Erdogano susitikimas, pasirodė tą pačią dieną, kai Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) perspėjo, kad Rusijai blokuojant Ukrainos uostus kyla grėsmė grūdų tiekimui dešimtims tūkstančių prie bado slenksčio esančių žmonių.

„Daugeliui žmonių tai yra gyvybės ir mirties klausimas“, – sakė J. Borrellis.

Jau suplanuota, kad rusų ir ukrainiečių derybininkai trečiadienį Stambule susitiks su JT ir turkų diplomatais, ir aptars galimą susitarimą užbaigti mėnesius po Maskvos invazijos vykdomą Ukrainos uostų blokadą.

Ukraina yra gyvybiškai svarbi javų, įskaitant kviečius, miežius ir kukurūzus, eksportuotoja ir tiekdavo beveik pusę pasaulio rinkose parduodamo saulėgrąžų aliejaus, bet šių prekių gabenimas buvo sutrikdytas Rusijai vasarį įsiveržus į kaimyninę šalį.

Grūdų gabenimas laivais per Juodąją jūrą nutrūko, Rusijos karo laivams blokuojant uostus ir Kyjivui užminavus pakrančių vandenis, siekiant užkirsti kelią potencialiam Maskvos pajėgų išsilaipinimui.

Ukrainos ūkiai yra svarbus grūdų šaltinis pasaulio rinkai, ypač Viduriniams Rytams ir Afrikai, kur maisto labai trūksta.

Rusija ir Ukraina praėjusią savaitę pasiekė reikšmingą pažangą per savo pirmąsias nuo kovo tiesiogines derybas, tardamosi dėl galimybių sumažinti pasaulinę apsirūpinimo maistu krizę dėl blokuojamo grūdų eksporto per Juodąją jūrą.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sakė, kad derybos tapo „vilties spinduliu, jog žmonių kančios ir badas visame pasaulyje bus sumažinti“, bet perspėjo, kad nors jis nusiteikęs optimistiškai, susitarimas „dar nėra visiškai sudarytas“.

Derybas komplikuoja didėjantys įtarimai, kad Rusija mėgina eksportuoti grūdus, pavogtus iš Ukrainos ūkininkų regionuose, kuriuos kontroliuoja Maskvos pajėgos.

Gairės: Vladimiras Putinas, Turkija, karas Ukrainoje, grūdai, Ukrainos grūdai, Recepas Tayyipas Erdoganas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS