Krymo totorių deportaciją Latvija pripažino genocidu | Diena.lt

KRYMO TOTORIŲ DEPORTACIJĄ LATVIJA PRIPAŽINO GENOCIDU

  • 2

Latvijos Saeima ketvirtadienį, artėjant Krymo totorių masinių trėmimų pradžios 75-ųjų metinėms, priėmė pareiškimą, kuriame sakoma, kad sovietų valdžia vykdė Krymo totorių genocidą, remdamasis parlamento spaudos tarnyba pranešė ukrainiečių leidinys „Evropejska pravda“.

Pareiškime cituojami įrodymai, kad sovietų režimas vykdė tyčinį genocidą prieš daugelį tautų ir etninių grupių Sovietų Sąjungoje ir jos okupuotose teritorijose, įskaitant Krymo totorius, siekdamas sunaikinti jų kultūrinį ir socialinį paveldą, istorinį buvimą Krymo pusiasalyje ir išvaryti Krymo totorius iš jų tėvynės.

Saeimos pareiškime taip pat primenama,kad Rusija prieš penkerius metus neteisėtai aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą. Latvijos parlamentarai pasmerkė Rusijos ilgalaikę priespaudos ir smurto politiką prieš Krymo totorius.

„Krymo totoriai, kurie atsisako Rusijos pilietybės ir nepripažįsta neteisėtos Krymo aneksijos, yra diskriminuojami. Jie negali gauti švietimo ir sveikatos priežiūros paslaugų, neturi teisės kalbėti sava kalba ir puoselėti savo tradicijas bei kultūrą. Neįtikima, kad Krymo totoriai antrą kartą per 75 metus patiria smurtinę priespaudą, persekiojimą ir yra verčiami palikti savo tėvynę. Baisu įsivaizduoti, kad istorija galėtų pasikartoti“, – sakė Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Rihardas Kolas.

Pareiškime tarptautinė bendrija raginama paminėti 75-ąsias Krymo totorių deportacijos metines ir stebėti dabartinius įvykius Kryme.

Gegužės 18 dieną Ukraina ir pasaulis paminės Krymo totorių deportavimo iš jų tėvynės 1944 metais aukas. Tą dieną pirmasis Krymo totorių ešelonas buvo išsiųstas į Centrinę Aziją. Iš viso buvo ištremta daugiau kaip 180 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Va, žydų organizuotas lietuvių trėmimas į Sibirą (sovietams atėjus) tai GENOCIDAS.

Anonimas

Įdomu, žydų žudymas Lietuvoje ar pripažintas genocidu ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS