Kvota: moterys ragina paskirti 10 ar daugiau eurokomisarių | Diena.lt

KVOTA: MOTERYS RAGINA PASKIRTI 10 AR DAUGIAU EUROKOMISARIŲ

Moterys įtakingoje Europos Komisijoje, kurios dabartinė kadencija baigsis šį rudenį, ketvirtadienį pradėjo kampaniją už tai, kad naujos kadencijos Komisijoje būtų „10 ar daugiau“ komisarių moterų.

„Komisarės moterys yra labai susirūpinusios tuo, kad kitos (sudėties) Komisijoje gali nebūti pakankamo moterų skaičiaus“, – sakė Europos Sąjungos (ES) švietimo ir kultūros komisarė Andrula Vasiliju (Androulla Vassiliou).

„Dabar mes rengiame laišką, kuriame prašome (būsimojo Europos Komisijos pirmininko) Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) paskirti mažiausiai 10 moterų“, – pridūrė ji.

Laiške, kurį devynios dabar 28 narių Komisijoje dirbančios moterys išplatino pasirašyti, sakoma, kad J.-C.Junckeriui reikia gerinti savo pirmtako – dvi kadencijas dirbusio Jose Manuelio Barroso (Žozė Manuelio Barozu) – paliktą padėtį, kai moterims ES vykdomojoje institucijoje buvo skirta maždaug trečdalis vietų.

„Europos Sąjunga yra įsipareigojusi nuolat daryti pažangą dėl lyčių lygybės. Tokiai pažangai reikia didinti, o ne mažinti komisarių moterų skaičių, – sakoma laiške. – Jūs nusipelnėt greitos pradžios. Su 10-čia ar daugiau komisarių moterų savo komandoje jūs ją turėsit“.

Prieštaringai vertinamas J.-C.Junckeris, kuris turi perimti vadovavimą Europos Komisijai, nerimauja dėl to, kad Bendrijos valstybės į komisarus nesiūlo moterų.

Kiekviena vyriausybė paskiria kandidatą dirbti Komisijoje Briuselyje, o Komisijos pirmininkas turi žodį dėl skiriamo portfelio ir vyresnumo *****seniority****.

Tačiau kol kas sostinės siūlo tik vyrus.

Suomija naujai penkerių metų kadencijai pasiūlė buvusį premjerą Jyrki Kataineną (Jurkį Kataineną), o Vokietija ir Austrija – dabartinius komisarus Guentherį Oettingerį (Giunterį Ėtingerį) ir Johannesą Hahną (Johanesą Haną).

Minimi ir kelių moterų vardai, tarp jų – Italijos užsienio reikalų ministrės Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) ir dabartinės bulgarų komisarės Kristalinos Georgijevos. Abi jos laikomos pretendentėmis į dabartinės ES užsienio politikos vadovės britės Catherine Ashton (Ketrin Ešton) vietą.

Interneto svetainė „Europolitics“ ketvirtadienį paskelbė 70 moterų, kurios yra artimos vyriausybėms ar koalicijoms ir kurios „tobulai tinka“ dirbti Europos Komisijoje, sąrašą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS