Kyjivas tikisi, kad Rusija dalyvaus antrojoje Ukrainos taikos konferencijoje | Diena.lt

KYJIVAS TIKISI, KAD RUSIJA DALYVAUS ANTROJOJE UKRAINOS TAIKOS KONFERENCIJOJE

  • 0

 Prieš pirmąjį aukščiausiojo lygio susitikimą dėl taikos Ukrainoje Kyjivas antradienį pareiškė norintis, kad Rusija dalyvautų antrajame tokiame susitikime ir susipažintų su tarptautiniu mastu sutartu veiksmų planu, kaip užbaigti karą.

Maskva pareiškė, kad nėra suinteresuota dalyvauti šį savaitgalį vyksiančiame pirmajame susitikime, todėl šeimininkė Šveicarija rusų atstovų nepakvietė.

Ukraina savo ruožtu nori, kad susitikime būtų pasiekta konkrečių rezultatų, kurie leistų judėti antrosios taikos konferencijos link.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuro vadovas Andrijus Jermakas sakė, kad bloga ankstesnių derybų, kuriose dalyvavo Maskva, patirtis, įgyta prieš Rusijai surengiant plataus masto invaziją į Ukrainą 2022-ųjų vasarį, rodo, jog karo baigtis nuo pat pradžių turi būti grindžiama plačia paramos platforma ir tarptautine teise.

„Dėl antrojo aukščiausiojo lygio susitikimo dirbsime su visais kolegomis, su visomis šalimis, kurios bus suinteresuotos dalyvauti“, – vaizdo ryšiu iš Berlyno Europos žiniasklaidos organizacijoms sakė A. Jermakas.

„Planuojame kartu parengti bendrą planą, kuriam pritars visos šios atsakingos šalys. Ir ieškome galimybės į antrąjį aukščiausiojo lygio susitikimą pakviesti Rusijos atstovą, ir kartu pristatyti šį bendrą planą“, – tęsė jis.

Pasak A. Jermako, perspektyva, kurią remia 100 ar daugiau šalių iš visų žemynų, „bus tikras planas, kurį bus labai sunku užginčyti [...], tikros gairės, kaip sustabdyti šį karą ir išspręsti krizę“.

Norime išlaisvinti savo žemes, susigrąžinti savo žmones, savo vaikus ir norime teisingumo.

 

„Konferencija jau dabar yra pasisekus“

Pirmadienį Šveicarijos prezidentė Viola Amherd sakė, kad susitikimu siekiama rasti kelius į visapusišką, teisingą ir ilgalaikę taiką Ukrainoje, grindžiamą tarptautine teise, ir nustatyti struktūrą, pagal kurią abi kariaujančios šalys būtų įtrauktos į būsimą taikos procesą.

Į dviejų dienų konferenciją Alpėse, prabangiame viešbutyje „Burgenstock Hotel“ su vaizdu į Liucernos ežerą, Šveicarija pakvietė daugiau kaip 160 šalių ir tarptautinių organizacijų. Savo dalyvavimą jau patvirtino daugiau kaip 90 šalių ir organizacijų.

Maždaug pusei jų atstovaus valstybių ar vyriausybių vadovai. Apie pusė jų yra iš Europos.

„Manome, kad ji jau dabar yra sėkminga, nes joje [dalyvauja] daug šalių iš visų žemynų“, – sakė A. Jermakas. Jo teigimu, Ukraina yra pasirengusi aptarti visas dalyvaujančių šalių idėjas, jei jos galėtų padėti sustabdyti karą.

„Norime išlaisvinti savo žemes, susigrąžinti savo žmones, savo vaikus ir norime teisingumo“, – kalbėjo V. Zelenskio patarėjas.

Kinijos vis dar laukiama

Iš Rusijos sąjungininkių nedalyvaus Kinija, be to, greičiausiai neatvyks ir Brazilijos bei Pietų Afrikos Respublikos atstovai.

„Žinome, kaip intensyviai Rusija veikia prieš šį aukščiausiojo lygio susitikimą“, bandydama atkalbėti šalis nuo dalyvavimo jame, sakė A. Jermakas.

„Jei Rusija taip nervinasi, tai patvirtina, kad einame teisingu keliu“, – sakė jis ir išreiškė viltį, kad kai kurios svyruojančios šalys galiausiai nuspręs dalyvauti.

„Esame pasirengę išklausyti Kinijos poziciją“, – sakė A. Jermakas. Anot jo, kaip ir Ukrainai, Kinijai svarbus teritorinis vientisumas, branduolinis saugumas.

„Jie turi keletą dienų pakeisti šią poziciją. Džiaugsimės, jei į Šveicariją atvyks aukšto rango Kinijos atstovas, – teigė ukrainietis. – Jei ne, toliau dirbsime su Kinija ir stengsimės iš savo pusės padaryti viską, kad jie atvyktų į antrąjį viršūnių susitikimą.“

A. Jermakas sakė, kad jei karą Ukrainoje pavyktų užbaigti, tai parodytų, kad „pasaulio lyderiai iš tiesų gali kartu išspręsti tokią rimtą problemą“, o tai galėtų tapti pavyzdžiu sprendžiant būsimus konfliktus.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Ukrainos taikos konferencija, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS