L. Austinas: apmaudu, kad Kinijos gynybos ministras atsisakė susitikti | Diena.lt

L. AUSTINAS: APMAUDU, KAD KINIJOS GYNYBOS MINISTRAS ATSISAKĖ SUSITIKTI

Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) ketvirtadienį pareiškė, kad Pekino sprendimas atsisakyti JAV ir Kinijos gynybos vadovų susitikimo yra apmaudus, ypač atsižvelgiant į pastarojo meto provokuojantį kinų elgesį.

Šie komentarai pasirodė praėjus kelioms dienoms po to, kai Vašingtonas apkaltino Pekiną nepagrįstai agresyviu manevru netoli amerikiečių sekimo lėktuvo.

Vašingtonas pakvietė Kinijos nacionalinės gynybos ministrą Li Shangfu (Li Šangfu) surengti derybas su L. Austinu šią savaitę Singapūre vykstančio aukščiausiojo lygio susitikimo gynybos klausimais kuluaruose.

Tačiau Pekinas atsisakė susitikti, o jo atstovė spaudai pareiškė, kad „JAV aiškiai žino, kodėl šiuo metu susiduriama su karinio bendravimo sunkumais“.

Per trumpą kelionę Tokijuje prieš atvykdamas į Singapūrą, L. Austinas pavadino šį sprendimą apmaudžiu.

„Ne kartą girdėjote mane kalbant apie tai, kaip svarbu, kad šalys, turinčios didelius, reikšmingus pajėgumus, galėtų kalbėtis tarpusavyje, kad būtų galima valdyti krizes ir užkirsti kelią tam, kad reikalai be reikalo neišeitų iš kontrolės“, – teigė L. Austinas.

Jis pridūrė, kad neseniai Kinijos įvykdyti „provokaciniai mūsų ir mūsų sąjungininkių orlaivių perėmimai“ kelia didelį susirūpinimą.

Nerimą kelia tai, kad tam tikru metu gali įvykti incidentas, kuris labai greitai gali tapti nekontroliuojamas.

„Man nerimą kelia tai, kad tam tikru metu gali įvykti incidentas, kuris labai greitai gali tapti nekontroliuojamas“, – sakė jis.

JAV kariuomenė antradienį pareiškė, kad Kinijos naikintuvo pilotas praėjusią savaitę atliko nepagrįstai agresyvų manevrą netoli amerikiečių stebėjimo lėktuvo, skridusio virš Pietų Kinijos jūros.

JAV kariškių paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip Kinijos naikintuvas praskrenda priešais amerikiečių orlaivį, kuris nuo kilusios turbulencijos drebėjo.

Tačiau Kinijos kariuomenė teigė, kad JAV lėktuvas įsiveržė į karinių mokymų teritoriją.

Ji pareiškė, kad laivų ir lėktuvų siuntimas „atidžiai sekti Kinijos, rimtai kenkia Kinijos nacionaliniam suverenitetui ir saugumui“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Labai

teisingai padarė !!!

Kokia proga

Turetu susitikti su JAVirusu?Kad uzsikrest?

KINIJOS diplomatai elgiasi teisingai ,

nes gobšuoliai JANKIAI visada siekia sau naudos, tad su tokiais neverta bendrauti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS