L. Austinas: JAV nedvejodamos imsis veiksmų Artimųjų Rytų konflikto paaštrėjimo atveju | Diena.lt

L. AUSTINAS: JAV NEDVEJODAMOS IMSIS VEIKSMŲ ARTIMŲJŲ RYTŲ KONFLIKTO PAAŠTRĖJIMO ATVEJU

  • 11

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) sekmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos imsis atitinkamų veiksmų reaguodamos į bet kokį Izraelio ir „Hamas“ konflikto eskalavimą Artimuosiuose Rytuose.

„Jei kuri nors grupė ar šalis nori išplėsti šį konfliktą ir pasinaudoti šia labai apgailėtina situacija, kurią matome, mes patariame: nedarykite to“, – sakė jis „ABC News“ po to, kai Pentagonas paskelbė didinantis savo karinę parengtį regione.

„Turime teisę gintis ir nedvejodami imsimės atitinkamų veiksmų“, – pridūrė L. Austinas.

Šeštadienį Pentagonas pranešė, kad JAV padidino savo karinę parengtį Artimuosiuose Rytuose, įsakydamas aktyvuoti oro gynybos sistemas visame regione ir įspėdamas, kad netrukus gali būti dislokuotos papildomos Vašingtono pajėgos.

L. Austino paskelbtame pareiškime teigiama, kad šių veiksmų imtasi reaguojant į „pastarojo meto Irano ir jo įgaliotųjų pajėgų eskalavimą Artimuosiuose Rytuose“.

Tačiau jis nenurodė, kiek papildomų JAV karių bus dislokuota regione.

Pentagonas šiuos sprendimus priėmė po išsamių diskusijų su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

Kinija: jėga nėra būdas išspręsti Izraelio ir Palestinos konfliktą

Kinija mano, kad jėga nėra būdas išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą, ir dar kartą ragina nutraukti ugnį, pareiškė jos pasiuntinys Artimiesiems Rytams Egipte, sekmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Egipte šeštadienį įvyko aukšto lygio pareigūnų susitikimas dėl jau dvi savaites trunkančio Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karo Gazos Ruože, kuriame Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas) paragino „imtis pasaulinių veiksmų, kad būtų užbaigtas šis baisus košmaras“.

Pekino specialusis pasiuntinys Zhai Junas (Džai Dziunas) viršūnių susitikimo kuluaruose susitiko Arabų Lygos vadovu Ahmedu Abul Gheitu (Ahmedu Abul Geitu).

Kinijos diplomatas paragino nedelsiant nutraukti ugnį ir kuo greičiau užbaigti kovas, sakoma jo ministerijos pranešime.

„Kinija mano, kad jėga nėra būdas išspręsti problemą ir kad atsakas į smurtą smurtu veda tik į užburtą keršto ratą“, – sakoma Zhai Juno pareiškime, kuriame neminimas nei Izraelis, nei „Hamas“.

Gazos Ruožo palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Izraelyje žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius.

Atsakydama į tai, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai ir iki šiol žuvo daugiau kaip 4,6 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilių gyventojų, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija.

Kinija iki šiol palaikė gerus santykius su Izraeliu, tačiau jau dešimtmečius remia palestiniečių siekį ir tradiciškai pritaria dviejų valstybių sprendimui.

Kinija ketvirtadienį pareiškė esanti labai nusivylusi Jungtinių Valstijų sprendimu vetuoti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria raginama padaryti humanitarinę pertrauką Izraelio ir „Hamas“ konflikte.

Vašingtonas savo veto motyvavo tuo, kad tekste neminima Izraelio teisė gintis.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) Egipto premjerui Mostafai Madbouli (Mostafai Madbuliui) per susitikimą Pekine sakė, kad „labai svarbu neleisti, kad konfliktas išsiplėstų ar net prarastų kontrolę ir sukeltų rimtą humanitarinę krizę“.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Arabiska

Dildo-Drona sau ysykis?

už tokį į ž ū l ų elgesį,

JANKIAI gali gauti antru LAZDOS galu taip ,jog turinys gali netilpti į kelnes.

Cha

"Turime teisę gintis"....tai Izraelis gal jau 51 JAV valstija ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS