Laikinajai Slovakijos vyriausybei vadovaus bankininkas L. Odoras | Diena.lt

LAIKINAJAI SLOVAKIJOS VYRIAUSYBEI VADOVAUS BANKININKAS L. ODORAS

Slovakijos centrinio banko valdytojo pavaduotojas Ludovitas Odoras sekmadienį buvo paskirtas ministru pirmininku, kuriam pavesta vadovauti laikinajai administracijai, šaliai kovojant su politine krize.

Prezidentė Zuzana Čaputova, susitikusi su kadenciją baigiančiu ministru pirmininku Eduardu Hegeriu, kuris anksčiau sekmadienį pranešė apie savo atsistatydinimą, į šias pareigas paskyrė 46 metų L. Odorą.

Tai įvyko po to, kai šią savaitę 5,4 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kuri yra Europos Sąjungos ir NATO narė, politinė krizė dar pagilėjo.

„Paskirsiu laikinąją vyriausybę, kuriai vadovaus Slovakijos nacionalinio banko valdytojo pavaduotojas Ludovitas Odoras“, – sakė ji žurnalistams.

Pasak jos, naujasis ministras pirmininkas bus oficialiai paskirtas kitą savaitę.

L. Odoras vadovaus laikinajai administracijai iki rugsėjo 30 dieną vyksiančių rinkimų ir bus trečiasis Slovakijos vyriausybės vadovas nuo 2020-ųjų rinkimų.

„Natūralu, kad pagrindinis kriterijus buvo kompetencija, tačiau kartu buvo atrinkti tik tie žmonės, kurie nekandidatuos kituose parlamento rinkimuose“, – sakė prezidentė, nenorėdama teikti pirmenybės vienai ar kitai politinei partijai.

Gruodžio mėnesį keturių partijų E. Hegerio koalicinė vyriausybė pralaimėjo balsavimą dėl nepasitikėjimo, bet iki rinkimų turėjo laikinai vadovauti šaliai.

Jis pasitraukė po to, kai ketvirtadienį žemės ūkio ministras Samuelis Vlčanas paskelbė atsistatydinantis po bylos, susijusios su 1,4 mln. eurų subsidija jo įmonei.

Penktadienį užsienio reikalų ministras Rastislavas Kačeras taip pat pareiškė, kad planuoja palikti vyriausybę, tačiau nenurodė, kodėl.

„Paliksiu prezidentei galimybę pabandyti atvesti Slovakiją prie laisvų ir demokratinių rinkimų su laikinąja vyriausybe“, – anksčiau sekmadienį sakė E. Hegeris.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Vot vot, bankininkai tai specai kirpti vilna nuo aveliu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS