Latvija ir Estija nutrauks teisinės pagalbos sutartis su Rusija | Diena.lt

LATVIJA IR ESTIJA NUTRAUKS TEISINĖS PAGALBOS SUTARTIS SU RUSIJA

  • 0

Latvija ir Estija ketvirtadienį nusprendė nutraukti teisinės pagalbos susitarimus su Rusija, motyvuodamos Maskvos plataus masto invazija į Ukrainą.

Susitarimai tarp Rusijos ir Estijos bei Rusijos ir Latvijos įsigaliojo praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ir yra susiję su savitarpio pagalba bendrosios teisės, šeimos teisės ir baudžiamosiose bylose.

Ketvirtadienį Latvijos parlamentas balsavo už dvišalio susitarimo nutraukimą. Įstatymų leidėjai pareiškė nepasitikintys Maskva praėjus beveik dvejiems metams po jos invazijos į Ukrainą.

„Šis susitarimas sudarytas siekiant skatinti bendradarbiavimą teisinės pagalbos srityje. Kaip ir daugelis kitų dvišalių susitarimų, jis grindžiamas abipusiu pasitikėjimu“, – sakė parlamento narys Rihardas Kolas (Richardas Kolas).

„Rusija prarado pasitikėjimą ir parodė, kad ja negalima pasikliauti. Denonsuodami šią sutartį mes aiškiai parodome: pasitikėjimo nėra“, – nurodė parlamento Užsienio reikalų komiteto vadovas.

Estijos vyriausybė taip pat nusprendė nutraukti teisinės pagalbos susitarimą su Rusija. Šalies užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna (Margusas Cahkna) ketvirtadienį nurodė, kad vyriausybė šį įstatymo projektą jau perdavė svarstyti parlamentui.

„Viena iš būtinų susitarimo sąlygų yra pasitikėjimas kitos šalies teisine sistema, o mes nepasitikime Rusija“, – teigė jis.

„Kol tęsiasi plataus masto Rusijos agresija prieš Ukrainą, privalome toliau stengtis izoliuoti Rusiją tarptautinėje arenoje ir palaikyti tik minimalius dvišalius Estijos ir Rusijos santykius“, – pridūrė M. Tsahkna.

„Mūsų tikslas – kuo greičiau nutraukti susitarimą, nes aiškiai laikomės pozicijos, kad nebendradarbiaujame su agresoriumi“, – sakė ministras.

Rusija turi būti įspėta prieš šešis mėnesius iki susitarimų galiojimo pabaigos. Vėliau abiejų Baltijos valstybių ir Maskvos teisinis bendradarbiavimas bus grindžiamas tarptautiniais susitarimais.

Praėjusiais metais tuometinis Estijos teisingumo ministras Kalle Laanetas (Kalė Lanetas) sakė, kad nutraukus susitarimą Estijoje gyvenantiems Rusijos piliečiams bus sudėtingiau tvarkyti dokumentus, tačiau bus paprasčiau spręsti kitus, pavyzdžiui, vaikų priežiūros, klausimus.

Gairės: Latvija, Estija, teisinė pagalba, Rusija, Latvijos parlamentas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS