Ekstremalioji padėtis Latvijoje pratęsiama iki balandžio | Diena.lt

EKSTREMALIOJI PADĖTIS LATVIJOJE PRATĘSIAMA IKI BALANDŽIO

Latvijos vyriausybė ir krizės valdymo taryba antradienį per bendrą posėdį sutarė ekstremaliąją padėtį šalyje pratęsti iki balandžio 6-osios, žiniasklaidai sakė premjeras Krišjanis Karinis.

Ekstremalioji padėtis, apimanti COVID-19 plitimo stabdymo priemones, buvo paskelbta lapkričio 9 dieną.

Pasak premjero, vyriausybė antradienį iš principo sutarė keisti saugumo priemones, kad jos būtų efektyvesnės ir suprantamesnės. Buvo aptarinėjami suvaržymai trijose sferose: prekybos, kelionių ir švietimo.

K. Karinis pažymėjo, kad planuojama pereiti prie saugios prekybos modelio, griežčiau kontroliuojant pirkėjų parduotuvėse skaičių. Jei bus išaiškinta pažeidimų, policija galės priimti sprendimus dėl parduotuvių uždarymo. Be to, planuojama palaipsniui atsisakyti specialių prekių sąrašų.

Kaip pranešta, nuo kitos savaitės kai kuriose parduotuvėse bus galima pardavinėti visas prekes, darbą atnaujins knygynai.

Ekonomikos ministerija nurodė, kad vyriausybė iš principo pritarė jos pasiūlymui dėl saugios prekybos modelio ir kad vasario 8-ąją bus pradėta pereiti prie šio modelio, išplečiant prekių, kuriomis galima prekiauti parduotuvėse, sąrašą. Parduotuvės privalės efektyviau valdyti pirkėjų srautus, užtikrinti socialinio atstumo laikymąsi, taip pat ir įėjimų bei išėjimų zonose. Bus draudžiama rinkodaros veikla, skatinanti žmones lankytis parduotuvėse.

Premjero teigimu, vėliau vyriausybė spręs, ar galima daryti tolesnius žingsnius.

Suvaržymai gali būti peržiūrėti po maždaug trijų savaičių, sakė K. Karinis. Pasak jo, Sveikatos apsaugos ministerija siūlo epidemiologinę padėtį vertinti kas tris savaites.

Taip pat nuspręsta apriboti atvykimą į Latviją iš Didžiosios Britanijos, Portugalijos ir Airijos, kur plinta daug labiau užkrečiamos atmainos koronavirusas.

Švietimo srityje planuojama grįžti prie saugaus kontaktinio mokymo. Iš pradžių jis bus atnaujintas 1 ir 2 klasių mokiniams, laikantis kompleksinių epidemiologinio saugumo priemonių.

Per posėdį buvo išklausytas Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimas apie sergamumą COVID-19 Latvijoje ir būtinas saugumo priemones. Ministerija pasiūlė taikyti naują rizikos valdymo strategiją, pagrįstą „šviesoforo“ principu ir keturiomis epidemiologinių rodiklių grupėmis, pagal kurias būtų nustatomi ribojimai.

Šiuo metu Latvija priskiriama pirmai, „tamsiai raudonai“ kategorijai, kurią apibūdina 561,26 atvejo 100 tūkst. gyventojų sergamumas per 14 pastarųjų dienų.

Ekstremalioji padėtis Latvijoje gali galioti tol, kol galios ši kategorija, tačiau gali būti atšaukta, kai šalį bus galima priskirti antrai, „raudonai“ kategorijai. Taip nutiktų dviejų savaičių sergamumui sumažėjus iki 100–200 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tuomet būtų galima švelninti suvaržymus susibūrimams, prekybai, individualioms sporto treniruotėms patalpose, kontaktiniam mokymui, viešojo maitinimo įstaigoms.

Trečia, „oranžinė“ kategorija skelbiama, kai dviejų savaičių sergamumas yra 20–100 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Šiuo etapu suvaržymai galėtų būti dar labiau švelninami: būtų leidžiami susibūrimai, prekyba, kultūros įstaigų lankymas, sporto treniruotės patalpose.

Ketvirtoji, „žalia“ kategorija siejama su 20 atvejų 100 tūkst. gyventojų dviejų savaičių sergamumu. Tuomet būtų galima grįžti prie įprasto gyvenimo su nedideliais suvaržymais.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad ateityje būtina stiprinti priemones prieš COVID-19 įvežimą iš užsienio ir viruso plitimą šalyje, uždraudžiant nesvarbias keliones ir reikalaujant deklaruoti kelionės tikslą. Taip pat siūloma mažinti žmonių grupių, kurioms taikomos išimtys dėl COVID-19 testo ir saviizoliacijos atvykus į Latviją, skaičių ir stiprinti priežiūrą dėl to, kaip laikomasi epidemiologinio saugumo priemonių.

Reikalavimas veido skydelius dėvėti tik kartu su kauke

Latvijoje antradienį įsigaliojo reikalavimas apsauginius veido skydelius dėvėti tik kartu su kaukėmis, šalies medicinos ekspertams pasigedus įrodymų, kad jie veiksmingai apsaugoja nuo užsikrėtimo koronavirusu.

Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui nebepriskirti šių skydelių asmeninėms nosį ir burną dengiančioms apsaugos priemonėms.

Sveikatos apsaugos ministerija paaiškino, kad daugkartinių medicininių ir nemedicininių kaukių veiksmingumas jau įrodytas, o skydelių efektyvumas –  ne.

Anot ministerijos, prie burnos ir nosies glaudžiai priglundanti kaukė užkerta kelią plisti koronavirusui viešose erdvėse, o skydelis tegali apsaugo veidą nuo sąlyčio su nešvariomis rankomis.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai naujienų agentūrai BNS sakė, kad naujas reikalavimas galioja ir prekybos vietų darbuotojams. Valdžia žada tikrinti, kaip laikomasi šio reikalavimo, o pardavėjams paliekama teisė neaptarnauti tik veido skydelius dėvinčių pirkėjų.

Latvijoje – 1 231 naujas COVID-19 atvejis, mirė 31 pacientas

Latvijoje per praėjusią parą atlikus 12 317 testų nustatyta 1 231 naujas koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejis, taip pat mirė 31 anksčiau užsikrėtęs žmogus, trečiadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Ankstesnę dieną buvo skelbta apie 775 naujus COVID-19 atvejus ir 17 pacientų mirtį.

Naujausiomis koronaviruso pandemijos aukomis tapo 50–95 metų amžiaus asmenys.

Nuo pandemijos pradžios Latvijoje patvirtinti iš viso 68 658 COVID-19 atvejai, mirė 1 250 koronavirusu užsikrėtusių žmonių.

Sergamumas COVID-19 per pastarųjų dviejų savaičių laikotarpį Latvijoje siekia 568,76 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Peržiūrėti didesnį žemėlapį


Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Ten ka, irgi arabai valdo? Kol visu nepaskiepys, gali testi nors iki kitu metu, nepades. Aplink vieni diletantai valdo.

Vika

Lietuvoje iki gegužės )

SUSIJUSIOS NAUJIENOS