Latvijoje įvesta baudžiamoji atsakomybė už padirbto COVID pažymėjimo įgijimą | Diena.lt

LATVIJOJE ĮVESTA BAUDŽIAMOJI ATSAKOMYBĖ UŽ PADIRBTO COVID PAŽYMĖJIMO ĮGIJIMĄ

Latvijos Saeima ketvirtadienį galutiniu svarstymu priėmė Baudžiamojo įstatymo pataisas, numatančias baudžiamąją atsakomybę už padirbto COVID pažymėjimo įgijimą ir laikymą.

COVID pažymėjimas liudija, kad asmuo yra pasiskiepijęs nuo šios ligos, ja persirgęs ar turi neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Pataisų rengėjai remiasi informacija apie dešimtis baudžiamųjų bylų, iškeltų dėl skiepų pažymėjimų klastojimo, padirbtų pažymėjimų naudojimo, bandymo papirkti medicinos darbuotojus ir kitiems asmenims išduotų vakcinacijos pažymėjimų naudojimo.

Tokie veiksmai kelia grėsmę visuomenės sveikatai ir, atsižvelgiant į jų žalą, turi būti pripažinti nusikalstamais, rašoma teisės akto projekte. 

Pagal priimtas pataisas, už padirbto COVID pažymėjimo įgijimą ir laikymą ar kitam asmeniui išduoto COVID pažymėjimo naudojimą grės iki vienų metų laisvės atėmimo bausmė, viešieji darbai ar piniginė bauda. 

Tačiau pataisos numato, kad asmuo, įgijęs ir laikęs padirbtą COVID pažymėjimą ar naudojęs svetimą pažymėjimą, galės išvengti baudžiamosios atsakomybės, jei savanoriškai apie tai praneš ir aktyviai bendradarbiaus tiriant šiuos nusikalstamus veiksmus.  

Įstatymo pataisomis taip pat sugriežtinama atsakomybė už piniginių ar kitokių materialinių vertybių perdavimą asmeniškai ar per tarpininką valstybinės ar savivaldybės įstaigos darbuotojui, kuris nėra valstybės pareigūnas. Už tai grės iki vienų metų laisvės atėmimo bausmė, viešieji darbai arba piniginė bauda.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS