Latvijos premjeras žada atsakyti į estų sprendimą mažinti akcizą alkoholiui | Diena.lt

LATVIJOS PREMJERAS ŽADA ATSAKYTI Į ESTŲ SPRENDIMĄ MAŽINTI AKCIZĄ ALKOHOLIUI

  • 1

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis pareiškė, kad, atsakydama į Estijos sprendimą mažinti akcizą alkoholiui, Latvija imsis analogiškų priemonių ir pavadino tai „akcizų karu“.

K. Karinis priminė, kad prieš kelis metus abi šalys pasirašė susitarimą, jog Latvija didins akcizą, kad šis priartėtų prie Estijos akcizo. Latvijos vyriausybė tuo metu taip pat įsipareigojo akcizą didinti laipsniškai, kad išvengtų kontrabandos įsigalėjimo.

„Mūsų nuostabai, Estijos vyriausybė ir parlamentas nusprendė pažeisti šį susitarimą. Jie netikėtai planuoja smarkiai sumažinti akcizo mokestį. Jokiais būdais nenoriu akcizų karų su Estija, bet, jei estai pažeidžia susitarimus ir pradeda karą prieš mus, mums nieko kito nelieka, kaip tik atsakyti atitinkamu akcizo sumažinimu“, – po valdančiosios koalicijos partijų pasitarimo žurnalistams pareiškė K. Karinis.

Pasak jo, Latvijai toks žingsnis reikštų sugrįžimą į „maždaug praėjusių metų lygį“. Vis dėlto, sakė premjeras, Latvija tikisi, kad estai yra pasirengę sėstis prie derybų stalo ir rasti sprendimą, nors ankstesni Latvijos bandymai raginti Estiją nemažinti akcizo alkoholiui ir nuėjo perniek.

ELTA primena, kad Estijos parlamentas balsavo už akcizo alkoholiniams gėrimams mažinimą 25 proc.

Pagrindinis argumentas Estijoje mažinti akcizus buvo itin išplitusi prekyba alkoholiu Latvijos pasienyje. Čia vyko ne tik Estijos gyventojai, bet ir suomių turistai, kurie anksčiau alkoholį pirkdavo Estijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ne alkoholikas

O Lietuvoje akcizu nemazina. Nors visi vaziuoja apsipirkti alkoholio I Lenkija ir Latvija. O galetu kaimynai atvykti pas mus apsipirkti. Duokite Verygai patareja ekonomista arba ekonomiste, gal tada reikalai pajudes :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS