Latvijos vyriausybė atidėjo sprendimą dėl Astravo AE | Diena.lt

LATVIJOS VYRIAUSYBĖ ATIDĖJO SPRENDIMĄ DĖL ASTRAVO AE

Latvijos vyriausybė kol kas atidėjo sprendimą, ar patvirtinti bendrą Baltijos šalių poziciją dėl elektros energijos importo iš Baltarusijos Astravo atominės elektrinės, trečiadienį pranešė Latvijos ekonomikos ministras Ralfas Nemiro (Ralfas Nemiras).

Pasak R. Nemiro, Ekonomikos ministerija gavo bendro Baltijos šalių memorandumo tekstą, kuriuo remdamosi Latvijos, Lietuvos, Estijos ir Rusijos energijos skirstymo sistemų operatorės susitars dėl prekybos energija bendros metodikos.

Latvijos ministrų kabinetas šį tekstą antradienį aptarė per uždarą posėdį, bet vyriausybė galiausiai pavedė keliems ministrams patikslinti „kai kuriuos teisinius aspektus“.

R. Nemiro sakė, kad Ekonomikos, Finansų, Užsienio reikalų ir Aplinkos apsaugos ministerijos šiuo metu rengia pasiūlymus dokumento galutinei versijai. Jos vėliau bus iš naujo aptartos viso Ministrų kabineto.

R. Nemiro nenurodė, kad galėtų būti baigta galutinė dokumento versija.

Ministras priminė, kad vyriausybė rugpjūčio 19-ąją pritarė pasiūlymui, kad prekyba elektros energija būtų vykdoma per Latvijos sieną, kai tik Lietuva išjungs tiekimą per Lietuvos ir Baltarusijos sieną.

„Energijos požiūriu, turime užtikrinti Latvijai elektros energijos tiekimą. Tai – mūsų pagrindinis interesas“, – sakė ekonomikos ministras.

Paklaustas, ar Latvia prisijungs prie Lietuvos sprendimo nepirkti elektros energijos iš Astravo atominės elektrinės, R. Nemiro atsakė: „Gimnazijoje per fiziką mus mokė, kad elektros tinklais perduodami elektronai. Kai elektra perduodama į Latviją per Rusijos sieną, neįmanoma nustatyti, iš kur ji atkeliauja. Rimtai vertiname Lietuvos rūpestį, bet Latvija vis tiek nori, kad dokumentas būtų tikslesnis“.

Premjeras Saulius Skvernelis šio mėnesio pradžioje paskelbė, kad Baltijos šalys artėja prie bendro susitarimo nepirkti Astravo atominėje elektrinėje pagamintos elektros.

Diplomatų teigimu, prie bendros deklaracijos teksto rengimo yra prisidėjusi ir Europos Komisija.

Lietuva teigia, kad Baltarusija Astravo atominę elektrinę prie Lietuvos sienos stato nesilaikydama saugumo standartų, ir tikisi, kad elektros importo embargas pavers jėgainę nekonkurencinga.

Kai kurie analitikai sako, kad nesant bendro Baltijos šalių sprendimo Astravo elektra galėtų patekti į bendrą rinką per Rusiją ir Latviją. 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

senelis

visai nukvako durniu laivo kapitonas beeeee

braliukai

gudresni,pirks elektra pigiau ir parduos Lietuvai brangiau,musu korumpuoti matyt tam nepasiruose privat uabu neikure dar ,galvoja gal Tautai perparduot 50% brangiau ....... . Bet idomiausia kuris pirmas Lietuvis ta padarys vel isdurs Valstybe lauksim ...... ??????

cia priejo liandzbiergas,ir tare

blogi latviukai -braliukai ,tikra sunauja...beeee-meee
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS