Latvijos vyriausybė uždraudė nebūtinas keliones į šalį | Diena.lt

LATVIJOS VYRIAUSYBĖ UŽDRAUDĖ NEBŪTINAS KELIONES Į ŠALĮ

Vasario 10–24 dienomis keliautojai iš Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės (EEE), Šveicarijos ir Jungtinės Karalystės į Latviją galės atvykti tik dėl neatidėliotinų ir svarbių priežasčių, penktadienį nusprendė šalies vyriausybė.

Draudžiamos nebūtinos kelionės

Kelionės iš ES nepriklausančių šalių į Bendriją, įskaitant Latviją, jau anksčiau buvo reikšmingai apribotos. Leidimai tokiems keliautojams atvykti į Latviją bus išduodami tik išimtiniais atvejais.

Tai reiškia, kad minėtu periodu draudžiamos visos nebūtinos kelionės į Latviją.

Tarp svarbių ir neatidėliotinų atvykimo į Latviją iš užsienio priežasčių yra darbas, studijos, šeimų susijungimai, gydymas, kelionės tranzitu ar lydint keliaujančius nepilnamečius, sugrįžimas į nuolatinę gyvenamąją vietą, dalyvavimas laidotuvėse.

Taip pat laikinai draudžiamas keleivių vežimas per oro uostus, uostus, autobusais iš JK, Airijos ir Portugalijos, ir, taip pat, į šias šalis, kuriose, pasak Užsienio reikalų ministerijos, labiausiai plinta naujos COVID-19 atmainos.

Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad keleivių vežimas leidžiamas valstybiniais lėktuvais ir kariniu transportu, taip pat ministerijos organizuotais repatrijavimo skrydžiais.

Žmonės, norintys atvykti į Latviją ir atitinkantys minėtus atvykimo kriterijus, turės patvirtinti šią informaciją užpildydami anketą Covidpass.lv. Jie taip pat privalės turėti dokumentus, įrodančius anketoje pateiktos informacijos pagrįstumą.

Tie, kam bus leista atvykti į Latviją, turės pasidaryti COVID-19 testą ir atvykę izoliuotis.

Griežtinamos tiesioginės prekybos sąlygos

Latvijos vyriausybė nusprendė nuo pirmadienio, vasario 8 dienos, sugriežtinti sąlygas ir kontaktinio pobūdžio prekybai, bet atšaukia prekių asortimento ribojimus maisto produktų ir higienos reikmenų parduotuvėse.

Vyriausybės sprendimas skelbia, jog epidemiologinės saugos reikalavimus pažeidusių parduotuvių ir kitų prekybos vietų veikla gali būti stabdoma iki septynių dienų laikotarpiui.

Parduotuvės, kuriose maistas ar higienos reikmenys sudaro ne mažiau kaip 70 proc. asortimento, galės aptarnauti pirkėjus tiesiogiai, o visose be išimties parduotuvės nuo pirmadienio turės būti įgyvendinta ministrų kabineto patvirtinta vadinamoji „saugios prekybos“ koncepcija.

Prekybos vietose ir turgaus paviljonuose vienam lankytojui turi būti skirta ne mažiau kaip 25 kvadratiniai metrai ploto, pirkėjai į parduotuves turi būti įleidžiami griežtai po vieną, išskyrus jų pagalbininkus ir vaikus iki 12 metų, kuriuos gali lydėti tik vienas suaugęs.

Naujosios taisyklės taip pat numato, kad bendras parduotuvės siūlomų krepšelių ar vežimėlių pirkiniams skaičius negali viršyti maksimalaus lankytojų skaičiaus.

Informacija apie maksimalų lankytojų skaičių turi būti pateikiama gerai matomoje vietoje prie įėjimo, o lankytojų srautai prie įėjimo ir išėjimo iš prekybos centro turi būti kontroliuojami. Prekybos centre turi būti įrengtas elektroninis prietaisas lankytojų srautui registruoti.

Uždraudžiama iki savaitės galiosiančių specialių pasiūlymų reklama už parduotuvių ar kitų prekybos vietų ribų, kuri galėtų paskatinti pirkėjus į atvykti jų įsigyti, taip sukeliant grūsties riziką.

Panašūs reikalavimai galios ir turgavietėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

4debilu šalys, lt, Latvija, Airija, vokietija

SUSIJUSIOS NAUJIENOS