Kariuomenė: Lenkijos oro erdve praskriejo Rusijos raketa | Diena.lt

KARIUOMENĖ: LENKIJOS ORO ERDVE PRASKRIEJO RUSIJOS RAKETA

  • 0

Lenkų kariuomenė pranešė, kad penktadienį Rusijos raketa praskriejo Lenkijos oro erdve, Maskvai surengus vieną didžiausių raketų atakų prieš Ukrainą.

„Viskas rodo, kad Rusijos raketa įskrido į Lenkijos oro erdvę (...) Ji taip pat paliko mūsų oro erdvę“, – žurnalistams sakė Lenkijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas generolas Wieslawas Kukula (Veslavas Kukula).

Jis pridūrė, kad ji buvo stebima radarais – tiek Lenkijos, tiek sąjungininkų.

„Noriu jus patikinti dėl gero koordinavimo ir bendradarbiavimo, – sakė vicepremjeras ir gynybos ministras Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas (Vladislavas Kosiniakas Kamišas). – Tiek Lenkijos, tiek mūsų sąjungininkų sistemos veikė.“

Raketa Lenkijos oro erdvėje prabuvo tris minutes, sakė Lenkijos kariuomenės operacijų vadovas Maciejus Kliszas (Macejus Klišas).

„Siuntėme savo pajėgas, naikintuvus, kad ją perimtų ir prireikus numuštų, tačiau dėl skrydžio trukmės ir maršruto (...) tai buvo neįmanoma ir raketa galėjo palikti Lenkijos teritoriją“, – sakė M. Kliszas.

Jo teigimu, kad Lenkijos oro gynybos sistema buvo įvesta į parengtį dėl Rusijos dronų ir raketų smūgių bangos Ukrainoje.

Kariuomenė pranešė, kad ji taip pat atliko antžeminę paiešką toje vietoje, kur dingo raketos signalas.

Lenkijos civilinės ir karinės valdžios institucijos surengė skubius susitikimus, o Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) po incidento kalbėjosi su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu, sakė pareigūnai.

Lenkija anksčiau penktadienį sakė, kad į jos oro erdvę iš Ukrainos įskrido neatpažintas objektas, o šalies ginkluotosios pajėgos pareiškė, kad šis ryte įvykęs incidentas gali būti susijęs su masine Rusijos oro ataka prieš Ukrainą.

„Objektas atskrido nuo Ukrainos sienos“, – naujienų kanalui TVN24 sakė ginkluotųjų pajėgų operatyvinės vadovybės atstovas spaudai pulkininkas Jacekas Goryszewskis (Jacekas Goriševskis).

Ukrainos karinės oro pajėgos kiek anksčiau sakė, kad per masinę Rusijos ataką sunaikinti 114 iš 158 oro taikinių. Ukrainoje penktadienį žuvo mažiausiai 20 žmonių, o dar per šimtą buvo sužeisti.

2022 metų lapkritį šalia sienos su Ukraina esančiame Lenkijos Pševoduvo kaime nukrito raketa. Incidento metu žuvo du civiliai.

Sprogimas nugriaudėjo grūdų džiovykloje netoli mokyklos maždaug už 6 km nuo Ukrainos sienos, per dar vieną intensyvų Rusijos vykdomą Ukrainos bombardavimą.

Iš pradžių buvo abejojama, ar raketa buvo rusų, todėl kilo nerimas, kad NATO gali tiesiogiai įsitraukti į karą, mat Lenkija priklauso kolektyvinės gynybos Aljansui. 

Gairės: Lenkija, oro erdvė, įskrido neatpažintas objektas, iš Ukrainos, karas Ukrainoje, rusų raketa
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS