Lenkija pavojingu vadina Rusijos ir Kinijos aljansą | Diena.lt

LENKIJA PAVOJINGU VADINA RUSIJOS IR KINIJOS ALJANSĄ

Lenkijos ministras pirmininkas trečiadienį pavadino Pekino ir Maskvos aljansą pavojingu, Kinijos lyderiui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui) baigus trijų dienų vizitą Maskvoje.

„Kinijos prezidento vizitas į Maskvą kelia mums nerimą, ši Kinijos ir Maskvos ašis yra pavojinga“, – žurnalistams po susitikimo su Japonijos premjeru Fumio Kishida (Fumiju Kišida) Varšuvoje sakė lenkų ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis).

Xi Jinpingas išvyko iš Rusijos anksčiau trečiadienį. Per derybas su Kremliaus šeimininku Vladimiru Putinu jis gyrė dvišalių santykių „naują erą“ ir demonstravo vienybę prieš Vakarus.

V. Putinas ir Xi Jinpingas aptarė Rusijos sukeltą karą Ukrainoje, tačiau jų pokalbiai baigėsi be akivaizdžių ženklų, kad bus pasiektas proveržis, kaip nutraukti kovas.

V. Putinas teigiamai įvertino Pekino 12 punktų poziciją dėl karo, kurioje raginama palaikyti dialogą ir gerbti visų šalių teritorinį suverenumą.

Tačiau Lenkija, viena artimiausių Ukrainos sąjungininkių, išreiškė susirūpinimą dėl glaudesnio Pekino ir Maskvos bendradarbiavimo.

„Stengiamės įtikinti Kiniją neremti Rusijos agresyvios tarptautinės politikos“, – žurnalistams sakė M. Morawieckis.

F. Kishida atvyko į Lenkiją iš kaimyninės Ukrainos, kur lankėsi Kyjive ir netoliese esančiame Bučos mieste, kuriame Rusijos pajėgos praėjusiais metais buvo apkaltintos vykdžiusios žiaurius nusikaltimus.

Japonų premjeras gyrė Lenkiją už pagalbą karo nuniokotai šaliai ir sakė, kad Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui perdavė „nepalaužiamą Japonijos ir G7 solidarumą“.

Jis taip pat paskelbė apie naują Japonijos pagalbą Varšuvai, motyvuodamas „didėjančia Lenkijai tenkančia našta“ padedant Kyjivui, tačiau konkrečiai nenurodė, kokia tai bus pagalba.

„Pasakiau ministrui pirmininkui, kad... mes manome, jog šalis atitinka reikalavimus oficialiai paramai vystymuisi gauti, ir ketiname aktyviai rengti pagalbos projektus“, – sakė F. Kishida.

Gairės: Rusija, Kinija, aljansas, karas Ukrainoje, Lenkijos pozicija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS