Lenkija peržiūri saugumą netoli svarbaus uosto aptikus užsieniečių narų | Diena.lt

LENKIJA PERŽIŪRI SAUGUMĄ NETOLI SVARBAUS UOSTO APTIKUS UŽSIENIEČIŲ NARŲ

Lenkijos ministras pirmininkas ketvirtadienį pareiškė, kad šalis peržiūri savo dujų ir naftos įrenginių bei kitų strateginių vietų priežiūrą po savaitgalį įvykusio incidento, kai tris užsieniečius narus teko gelbėti netoli svarbaus naftos terminalo, kur jie neturėjo leidimo būti.

Premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) taip pat sakė, kad paprašė slaptųjų saugumo tarnybų parengti išsamią incidento ataskaitą.

Šiaurės Lenkijos policija susiduria su kritika, kodėl ji paleido tris narus, išgelbėtus netoli Gdansko naftos terminalo, nuodugniai jų neapklaususi.

Saugumo ekspertai teigia, kad narų buvimas jautrioje Gdansko įlankos zonoje praėjusį savaitgalį kelia susirūpinimą atsižvelgiant į didelę įtampą su Rusija dėl energijos tiekimo. Narai turėjo Ispanijos asmens tapatybės dokumentus.

Anot Lenkijos žiniasklaidos, narai buvo išgelbėti ankstų sekmadienį po to, kai išsiuntė nelaimės signalą, audringu oru sugedus jų neregistruotai valtelei. Jie buvo apsirūpinę profesionalia nardymo įranga ir sakė, kad ieškojo gintaro, tačiau valtyje jo nerasta. Jie neturėjo leidimo nardyti įlankoje.

Nepaisant to, kad visoje Lenkijoje sustiprintas saugumas dėl Rusijos karo Ukrainoje, policija vyrus paleido. Tai sukėlė klausimų, juolab, kad paaiškėjo, jog jų nurodyti telefono numeriai yra neaktyvūs.

M. Morawieckis, paklaustas apie šį incidentą, teigė, kad pavedė Lenkijos slaptosioms tarnyboms atidžiai jį išnagrinėti.

„Žinoma, gali būti, kad jie yra pavojingi žmonės, bet gali paaiškėti, kad tai nėra pavojingi žmonės ir tai, ką jie paskelbė, yra tiesa“, – žurnalistams sakė M. Morawieckis.

Jis pabrėžė, kad po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą vasario 24 dieną Lenkija sustiprino strateginės infrastruktūros priežiūrą, tačiau taip pat dar kartą peržiūri saugumo protokolus.

„Akivaizdu, kad vykstant karui Ukrainoje, kai Rusijos sabotažo rizika nepaprastai padidėjo, buvo būtina sustiprinti ypatingos svarbos infrastruktūros priežiūrą. Šią priežiūrą taip pat peržiūrime“, – teigė M. Morawieckis.

Ekspertai, reikšdami susirūpinimą, atkreipia dėmesį į praėjusią vasarą įvykusį povandeninį sprogimą, kuris sugadino Rusijos eksporto dujotiekius per Baltijos jūrą „Nord Stream“. Švedijos ir Danijos valdžia sakė, kad nuotėkis buvo sabotažas.

Kai kurios Lenkijos žiniasklaidos priemonės teigė, kad trys narai galėjo būti įsitraukę į kontrabandininkų grupuotę ir galėjo ieškoti kontrabandos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

> KaZapų narai

Debile Tu PautaGalvis ...

KaZapų narai

garantuotai.

Kirvis

Vyti lauk visus suvaziavusius. Prisileido visokiu vagiu, banditu ir teroristu. Palaida bala su tokia "valdzia".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS