Lenkija reikalauja Izraelio pasiaiškinti dėl Tel Avive užpulto jos ambasadoriaus | Diena.lt

LENKIJA REIKALAUJA IZRAELIO PASIAIŠKINTI DĖL TEL AVIVE UŽPULTO JOS AMBASADORIAUS

  • 3

Lenkija trečiadienį pranešė, kad į Užsienio reikalų ministeriją buvo iškviesta izraeliečių ambasadorė paaiškinti, kokiomis aplinkybėmis Tel Avive buvo užpultas Varšuvos ambasadorius Izraelyje.

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Ewa Suwara (Eva Suvara) sakė, kad trečiadienį į ministeriją buvo iškviesta Izraelio ambasadorė Anna Azari (Ana Azari). Jos prašoma paaiškinti, kokiomis aplinkybėmis išvakarėse Tel Avive buvo užpultas lenkų ambasadorius Izraelyje Marekas Magierowskis (Marekas Magerovskis).

Lenkijos ministro pirmininko kanceliarijos vadovas Michalas Dworczykas (Michalas Dvorčikas) sakė, jog Varšuva tikisi, kad ambasadorių užpuolęs asmuo bus nubaustas.

Premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) sakė esąs susirūpinęs dėl tos „rasistinės“ atakos.

„Lenkija griežtai smerkia šį ksenofobišką agresijos aktą. Smurtas prieš diplomatus ar kitus piliečius niekada neturėtų būti toleruojamas“, – teigė premjeras.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas Emmanuelis Nahshonas (Emanuelis Nahšonas) nurodė, jog incidentas tiriamas, išreiškė užuojautą lenkų ambasadoriui ir pabrėžė, kad ministeriją „pribloškė ši ataka“.

„Tai yra mūsų svarbiausias prioritetas, nes esame visiškai įsipareigoję (užtikrinti) diplomatų saugumą“, – sakė E. Nahshonas.

Incidentas Tel Avive įvyko tarp Lenkijos ir Izraelio tebetvyrant įtampai dėl žydams priklausiusio turto grąžinimo klausimo, taip pat dėl vieno Varšuvos priimto įstatymo, draudžiančio kaltinti Lenkijos tautą ir valstybę bendradarbiavimu vykdant nacistinius nusikaltimus.

Po JAV ir Izraelio protestų Lenkija priėmė įstatymo pataisą, panaikindama anksčiau įstatyme numatytas baudas ir laisvės atėmimo bausmę.

Anksčiau šią savaitę Lenkijos vyriausybė atšaukė planuotą Izraelio delegacijos vizitą sakydama, jog paskutinę minutę Izraelio vyriausybė padarė pakeitimų, rodančių, kad per susitikimą numatoma aptarti žydų nuosavybės sugrąžinimo klausimą.

Lenkijoje anksčiau gyveno iki 3,3 mln. žydų ir didelė dalis jų buvo nužudyti nacių per Holokaustą. Jų turtą naciai išgrobstė, o vėliau jį nacionalizavo komunistinis režimas. Tuo metu Pasaulio žydų turto sugrąžinimo organizacija (World Jewish Restitution Organization) siekia kompensacijų už žydų prarastą turtą.

Per Antrąjį pasaulinį karą nacistinės Vokietijos okupuota Lenkija patyrė didelių materialinių nuostolių, todėl protestuotojai tvirtina, kad neteisinga iš Lenkijos reikalauti atlyginti nukentėjusiems žydams, nes pati Lenkija nėra sulaukusi atitinkamos kompensacijos iš Vokietijos.

Lenkijos dešiniųjų vyriausybė žada kelti savo reikalavimus Vokietijai ir tvirtina neketinanti mokėti kompensacijų jų reikalaujantiems žydams.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

ta fanatiku tauta gilioje senoveje prisiklausiusi pasaku -marazmu paliko savo gimtas vietas[tokia religine notacija]ir ,kaip skriuzdeles isplito ,svetimose valstybese. tai religijos tamsybe[kiek turejo ishkesti zydai svetur, imigrave kaip svetimkuniai ,,siaubas.

Kazimieras Skebėra

Vieni Lietuvos žydšaudžiai surizikavo ir pabėgo į Vakarus. Ten jie išvengė sąjungininkų kartuvių: saugumiečiai V. Kviecinskas, J. Čenkus (tenisininko V. Gerulaičio senelis), Alg. Klimaitis ("Kliugerio" tėvas) ir t. t. Kiti pabijojo ir sulindo į miškus. Pastarieji atsidūrė kartuvėse ( pvz. broliai Blynai, du dainininko Vyt. Kernagio senelės broliai) arba buvo sušaudyti (Impulevičius ir į jį panašūs). Dabar atsirado istorijos perrašynėtojų, kurie kvailina jaunimą, nes gyvų liudininkų jau seniai nebeliko. Dabar istorikai gali nekliudomi "kūrti istoriją".

Anonimas

Zydai atakuoja. Pradedame galvoti kad darbo apsaugos policijos batalionai per Vokietijos okupacija dare teisingai. Isivaizduokit, kas dabar darytusi Lietuvoje jeigu tie 200 000 zydu dabar slaistytusi po Lietuvos miestus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS