Lenkijoje per pastarąjį mėnesį – net 21 naujas kiaulių maro protrūkis ūkiuose | Diena.lt

LENKIJOJE PER PASTARĄJĮ MĖNESĮ – NET 21 NAUJAS KIAULIŲ MARO PROTRŪKIS ŪKIUOSE

  • 1

Šiais metais ypač sudėtinga situacija dėl afrikinio kiaulių maro (AKM) susiklostė Lenkijoje. Liepos 28–rugpjūčio 3 dienomis kaimyninėje šalyje užfiksuota 10 ligos atvejų kiaulių ūkiuose, o per mėnesį – net 21 AKM židinys.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), nauji viruso protrūkiai pasireiškė Zamostės, Zieliona Gura, Garvolino, Bilgorajaus, Hrubiešuvo ir Liubacevskio teritorijose esančiuose kiaulių ūkiuose, kuriuose laikyta nuo 1 iki 1,9 tūkst. kiaulių. Agresyvi virusinė liga, kuriomis serga tiek kiaulės, tiek ir šernai, patvirtinta ištyrus nugaišusių ar sergančių kiaulių mėginius.

Šiuo metu AKM viruso paveiktuose ūkiuose vykdomi kiaulių gaišinimo ir naikinimo darbai, atliekama dezinfekcija, aplinkui nustatytos būtinosios apsaugos ir priežiūros zonos. AKM paveikti ir potencialią grėsmę ligai plisti turintys minėti Lenkijos regionai Europos Komisijos sprendimu įtraukti į III AKM zoną, kurioje epizootinė padėtis yra nuolat kintanti ir griežtai kontroliuojamas kiaulių ir skerdenos judėjimas, o kiauliena ženklinama specialiu sveikumo ženklu ir lieka vietinei rinkai, be galimybės ją išvežti į kitas, AKM nepaveiktas, valstybes.

VMVT duomenimis, Lenkijoje per šiuos metus iš viso užregistruoti 26 AKM židiniai ir sunaikinta beveik 43 tūkst. kiaulių, Latvijoje – 3 AKM židiniai, Slovakijoje – 1, Bulgarijoje – 17, o daugiausia Rumunijoje – net 405 AKM židiniai.

VMVT nuotr.

Veterinarijos specialistai perspėja kiaulių augintojus griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų, nes Lietuvoje AKM virusas vis dar plinta laukinėje gamtoje: nuo šių metų pradžios AKM nustatytas 170 šernų – 99 sumedžiotiems ir 71 nugaišusiam. Taip pat AKM protrūkiai patvirtinti ir dviejose šalies kiaulių laikymo vietose: Molėtų r. komerciniame kiaulių ūkyje, kuriame dėl ligos sunaikinta per 8,5 tūkst. kiaulių, ir Plungės r. kiaulių ūkyje, kuriame buvo nugaišintos 5 savo reikmėms augintos kiaulės.

VMVT specialistai, analizuojantys laukinėje gamtoje šernams AKM atvejų pasiskirstymą ir įvertinę AKM protrūkių kaimyninėse šalyse tendencijas, prognozuoja, kad didžiausia tikimybė virusui patekti į kiaulių laikymo ūkius šiemet yra Telšių apskrityje, Plungės rajone. Didelė rizika AKM pasireikšti kiaulių laikymo vietose kyla ir Kauno, Švenčionių, Utenos bei Molėtų rajonuose.

Todėl kiaulių laikytojai turi būti itin budrūs ir saugoti savo auginamas kiaules, užtikrinti, kad kiaulių laikymo vietoje nesilankytų pašaliniai asmenys, kartu su kiaulėmis nebūtų laikomi iš laukų (ganyklų) parginti gyvuliai, šerti kiaules tik termiškai apdorotais pašarais. Taip pat ir patiems einant į tvartą laikytis pagrindinių reikalavimų – pasikeisti avalynę, darbo drabužius, naudoti tik kiaulių šėrimui ir priežiūrai skirtą inventorių, laikytis asmeninės higienos. Be to, didelę riziką AKM virusui iš gamtos (miško) patekti į kiaulių laikymo vietas kelia žmonių lankymasis miškuose, grybavimas ar uogavimas ir pan.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

dabar tykekimes max imose pigios kiaulienos?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS