Lenkijoje tęsiasi protestai prieš beveik visišką abortų draudimą | Diena.lt

LENKIJOJE TĘSIASI PROTESTAI PRIEŠ BEVEIK VISIŠKĄ ABORTŲ DRAUDIMĄ

Šimtai raudonais dažais apsiginklavusių ir dėl pandemijos įvestų suvaržymų nepaisiusių lenkų ketvirtadienį Varšuvoje protestavo prieš kontroversišką teismo sprendimą, kuriuo kone visiškai uždraudžiami abortai.

Protestuotojai buvo išėję ir į kitų šalies miestų gatves. Pasipiktinimas trečiadienį įsigaliojusiu Konstitucinio Tribunolo sprendimu buvo reiškiamas antrą vakarą iš eilės.

Konstitucinis Tribunolas trečiadienį paskelbė motyvus prieštaringai vertinamai spalio mėnesio nutarčiai, draudžiančiai nutraukti nėštumą ir vaisiaus apsigimimo atveju, net jei apsigimimas yra toks didelis, kad gimusiam kūdikiui nebus vilties išgyventi.

Spalio mėnesį teismo paskelbta nutartis sukėlė masinius protestus, tačiau iki šiol nebuvo teisiškai įsigaliojusi, nors moterų reprodukcinių teisių aktyvistai sako, kad ligoninės jau anksčiau pradėjo atšaukti nėštumo nutraukimo procedūras, nes baiminosi valdžios kaltinimų.

Trečiadienį teismui paskelbus savo nutarties motyvus, Lenkijos dešinioji vyriausybė paskelbė ją valstybės oficialiame leidinyje. Šie oficialūs žingsniai reiškia, kad nuo šiol Lenkijoje įsigaliojo beveik visiškas abortų draudimas.

Tik tokie nusikaltimai kaip išprievartavimas ar kraujomaiša, arba pavojus motinos gyvybei ar sveikatai toliau suteikia teisėtą pagrindą abortui.

„Susirinkome čia, nes valstybė mano, kad gali atimti mūsų laisvę“, – per mitingą Varšuvoje sakė viena protestų organizatorių Marta Lempart iš judėjimo „Moterų streikas“.

Daugelis dalyvių dėvėjo kaukes su raudono žaibo simboliu, kurį naudoja teisės į abortus šalininkai, uždegė raudonas signalines raketas ir laikė užrašus „Mums jau gana“, „Tai reiškia karą“.

Kai kurie protestuotojai iš skardinių išpylė raudonų dažų priešais aptvertą Konstitucinį Tribunolą. Policija sulaikė kelis žmones, patekusius į teismo teritoriją.

„Moterų streikas“ tviteryje parašė, kad tarp sulaikytųjų yra viena šios grupės lyderių Klementyna Suchanow (Klementyna Suchanov).

Konstitucinio Tribunolo sprendimo dėl abortų prašė valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) nariai. Teismo spalio 22-osios nutartyje sakoma, kad abortai vaisiaus apsigimimo atvejais „nesuderinami“ su konstitucija.

Katalikiškoje Lenkijoje abortų įstatymai ir anksčiau buvo vieni griežčiausių Europoje.

Iki šiol 38 mln. gyventojų turinčioje Lenkijoje per metus būdavo teisėtai atliekama mažiau kaip 2 tūkst. nėštumo nutraukimo procedūrų. Moterų grupių skaičiavimu, apie 200 tūkst. moterų nutraukia nepageidaujamą nėštumą nelegaliai arba vyksta į užsienį.

Vyriausybė gynė teismo nutartį, argumentuodama, kad ji užkirs kelią abortams dėl vadinamųjų eugenikos priežasčių, kai nėštumas nutraukiamas vaisiui diagnozavus Dauno sindromą. Tačiau žmogaus teisių gynėjai sako, kad dėl šio teismo sprendimo moterys bus priverstos tęsti nėštumą net tais atvejais, kai kūdikis gimęs neabejotinai mirs.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS