Lenkijoje vyksta streikas dėl teismo sprendimo abortų klausimu | Diena.lt

LENKIJOJE VYKSTA STREIKAS DĖL TEISMO SPRENDIMO ABORTŲ KLAUSIMU

Visoje Lenkijoje žmonės trečiadienį dalyvauja streike, kuriuo protestuojama prieš aukščiausios instancijos teismo sprendimą, sudarantį sąlygas uždrausti abortus apsigimimų atvejais.

Streikas surengtas didėjant priešpriešai tarp protestuojančių minių ir Lenkijos itin konservatyvios vyriausybės, kuri žada nenusileisti.

Praėjusį ketvirtadienį šalies Konstitucinis Tribunolas nusprendė, kad dabar Lenkijoje galiojantys įstatymai, leidžiantys abortus vaisiaus apsigimimo atvejais, prieštarauja konstitucijai.

Ši nutartis šalyje išprovokavo didžiulio masto protestus visoje Lenkijoje, atskleidžiančius didelį susiskaldymą 38 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kuri ilgą laiką buvo konservatyvios katalikybės bastionas ir dabar išgyvena sparčią socialinę transformaciją.

Pyktis dėl teismo sprendimo, kad abortai nebus leidžiami net tais atvejais, kai vaikas gimęs neabejotinai mirs, yra nukreiptas į Katalikų Bažnyčią ir valdančiosios partijos lyderį, įtakingiausią šalies politiką Jaroslawą Kaczynskį.

Moterys sekmadienį ėjo į bažnyčias trikdyti mišių, užsipuldavo kunigus. Kai kur dažais buvo apipurkšti bažnyčių pastatai. Anksčiau tokie veiksmai Lenkijoje būtų neįsivaizduojami.

J. Kaczynskis antradienį vakare apkaltino protestuotojus siekiant „sunaikinti Lenkiją“ ir paragino savo partijos šalininkus „bet kokia kaina“ ginti bažnyčias.

Opozicinės partijos „Pilietinė platforma“ (PO) lyderis Borysas Budka reaguodamas į šį J. Kaczynskio kreipimąsi pareiškė, kad „neapykantos ir pilietinio karo kurstymas bei partijos jėgų pasitelkimas atakoms prieš piliečius yra nusikaltimas“.

Jis įspėjo, kad opozicija gali dėl J. Kaczynskio kreiptis į specialų teismą, nagrinėjantį bylas, kuriose aukščiausius valstybinius postus užimantys asmenys kaltinami pažeidę konstituciją ar kitus galiojančius teisės aktus.

„Neiname į darbą“

Nufilmuotą J. Kaczynskio pareiškimą kai kurie kritikai palygino su liūdnai pagarsėjusiu karo padėties paskelbimu 1981 metais, o kai kas jo žodžius įvertino kaip smurto kurstymą, nes 71 metų J. Kaczynskis yra vicepremjeras, atsakingas už policiją ir saugumo tarnybas.

Naujienų portalo „Onet“ redaktorius Bartoszas Weglarczykas mano, kad J. Kaczynskis iš esmės suteikia leidimą futbolo chuliganams ir kraštutinių dešiniųjų ekstremistams „mušti žmones gatvėse“.

„Šie žodžiai šokiruoja. Šie žodžiai gali pranašauti bet ką, įskaitant nepaprastosios padėties paskelbimą, cenzūrą, areštus ir vienas Dievas težino, ką dar“, – rašė B. Weglarczykas.

Judėjimas „Ogolnopolski Strajk Kobiet“ – svarbus pastarosios savaitės protestų organizatorius – visos šalies streiką surengė su šūkiu „Neiname į darbą“.

Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad buvo atšauktos kai kurios paskaitos universitetuose, o Varšuvos ir Krokuvos merai remia raginimus darbuotojams neiti į darbą.

Praėjusį ketvirtadienį konstitucinio teismo paskelbta nutartis dar sugriežtino Lenkijos abortų įstatymus, kurie jau ir taip buvo vieni griežčiausių Europoje. Kai nutartis įsigalios ją paskelbus oficialiame teismų sistemos žurnale, nutraukti nėštumą bus leidžiama tik išžaginimo arba incesto atveju, taip pat tuomet, kai kyla grėsmė motinos gyvybei.

Oponentai sako, kad dėl šio teismo sprendimo bus sukeliamas pavojus moterų gyvybėms, verčiant jas tęsti nėštumą didelių apsigimimų atvejais. Tačiau šalininkai argumentuoja, kad bus sustabdyti abortai, kai vaisiui nustatomas Dauno sindromas.

Iki šiol Lenkijoje per metus būdavo teisėtai atliekama mažiau kaip 2 000 nėštumo nutraukimo procedūrų, daugumoje atvejų – esant vaisiaus apsigimimui.

Tačiau moterų teisių organizacijos yra apskaičiavusios, kad iki 200 tūkst. abortų per metus atliekama neteisėtai arba užsienyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KLAUSIMĖLIS

KADA LIETUVOS VERŠIAI KOVOS UŽ TAI KAS JIEMS PRIKLAUSO?????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS