Lenkijos KT: ES baudos nesuderinamos su konstitucija | Diena.lt

LENKIJOS KT: ES BAUDOS NESUDERINAMOS SU KONSTITUCIJA

  • 3

Prieštaringai vertinamas Lenkijos aukščiausiosios instancijos teismas pirmadienį nusprendė, kad Europos Sąjungos teismo iki galutinio sprendimo priėmimo paskirtos baudos, vadinamosios laikinosios priemonės, yra nesuderinamos su Lenkijos konstitucija.

Konstitucinis Tribunolas pareiškė, kad baudos, įskaitant paskirtąsias Varšuvai dėl anglių kasyklos ir teismų reformų, yra nesuderinamos su Lenkijos konstitucija.

Briuselis anksčiau teigė, kad šį teismą politiniu požiūriu kontroliuoja vyriausybė.

Nuosprendis buvo ne kartą atidėtas ir galiausiai paskelbtas tuo metu, kai Lenkijos parlamentas ruošiasi balsuoti dėl naujos konservatyvios vyriausybės, kuri, stebėtojų nuomone, vargu ar sulauks įstatymų leidėjų pritarimo.

Jei konservatoriams nepavyks surinkti pakankamos paramos, eilė formuoti vyriausybę teks proeuropietiškam aljansui, kuriam vadovauja buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir kuris kontroliuoja parlamentą.

Bėgant metams Lenkijos konstitucinis tribunolas ne kartą ginčijo ES teisės viršenybę nacionalinės teisės atžvilgiu.

2021 metais tuometinis teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro (Zbignevas Ziobras) paprašė teismo priimti sprendimą dėl to, ar Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) paskelbtos laikinosios priemonės, nukreiptos prieš teismų reformas ir anglių kasyklą, neprieštarauja konstitucijai.

Varšuva ir Briuselis jau daug metų nesutaria dėl teismų reformų, kurias prastūmė PiS vyriausybė.

Briuselis mano, kad reformos trukdo demokratinei laisvei, o Lenkija teigia, kad jos reikalingos siekiant išrauti korupciją tarp teisėjų.

Briuselis buvo nurodęs Varšuvai kasdien mokėti ES milijono eurų baudas, kurios vėliau buvo sumažintos perpus, už tai, kad Varšuva nevykdė ESTT sprendimo, kuriuo reikalaujama pakeisti teisėjų drausmines procedūras.

Lenkija taip pat buvo nubausta kita ES bauda už atsisakymą uždaryti anglies kasyklą.

ESTT 2021 metais Lenkijai skyrė 500 tūkst. eurų per dieną baudą už atsisakymą vykdyti nurodymą uždaryti Turuvo kasyklą, kurioje išgaunama rusvoji anglis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tak

dobze poliaki tak i cymac dalneise i duza prosba pocymat litgvinovm tylko bez kgb saiki kturu pravit globalisty troha i polsku no dzinkuem kristusu ktury nipozvoliaja katoliksm bendz pocebnym djavolu pz=0

jo

saunuoliai lenkai , tai ne lieuvos subinlaiziai

Isakys seimininkas

ir bus suderinamos! Amzina tik prostitucija,o konstitucijos - tik wc popierius...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS