Lenkijos moterys minėjo Tarptautinę moters dieną protestuodamos prieš abortų draudimą | Diena.lt

LENKIJOS MOTERYS MINĖJO TARPTAUTINĘ MOTERS DIENĄ PROTESTUODAMOS PRIEŠ ABORTŲ DRAUDIMĄ

Lenkijoje moterų teisių aktyvistės pirmadienį minėjo Tarptautinę moters dieną turėdamos priežasčių švęsti, tačiau kankinamos sunkios nuojautos, kad jų laukia ilga kova.

Šiemet Tarptautinė moters diena minima šioje katalikiškoje šalyje sausį įsigaliojus beveik visiškam abortų draudimui, kurį įvedė konservatyvi valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“.

Tačiau kaip prieš protestą naujienų agentūrai AP sakė Lenkijos „Moterų streiko“ („Ogolnopolski Strajk Kobiet“) lyderė Marta Lempart, Lenkija taip pat yra greitai pasaulėjanti valstybė, kur sparčiai auga palaikymas abortų įstatymų liberalizavimui.

Ji ir kitos judėjimo lyderės įsitikinusios, kad ilgainiui vykstant socialinėms permainoms jų kova už reprodukcinę laisvę bus sėkminga. Pirmadienio protestuose pagrindinis dėmesys skiriamas teisei į abortą, tačiau jų dalyviai taip pat reikalauja didesnės valstybės paramos apvaisinimo „in vitro“ procedūroms ir lytiniam švietimui.

„Turime priežasčių švęsti, nes tai masinis judėjimas, mes esame vienintelė šalis, kuri taip greitai sekuliarėja ir taip greitai tampa feministine“, – kalbėjo M. Lempart.

Greta jos judėjimo būstinėje Varšuvoje susirinkę „Moterų streiko“ rėmėjai ruošė plakatus ir kitus reikmenis savo protestui.

„Mes tęsiame kovą. Nematau priežasties, kodėl turėtume liautis“, – sakė kita „Moterų streiko“ lyderė Klementyna Suchanow (Klementyna Suchanov), knygos „Tai karas. Moterys, fundamentalistaii ir naujieji viduramžiai“ (To jest wojna. Kobiety, fundamentaliści i nowe średniowiecze) autorė.

„Mus atakuoja religiniai radikalai, ir tai yra tarptautinis judėjimas, todėl mums, įvairių šalių moterims, reikia tai pripažinti ir su tuo kovoti, – sakė ji. – Su tuo susiduriame mes visos: argentinietės. amerikietės, lenkės, kroatės.“

Aktyvistės pabrėžė, kad lenkės nutraukinėja nėštumus, nežiūrint į tai, ką reglamentuoja įstatymai. Kai kurios iš jų vartoja tam tikrus medikamentus, o kitos vyksta į Slovakiją, Vokietiją, Norvegiją ar kitas šalis.

„Jeigu moteris nori nutraukti nėštumą, jos niekas nesustabdys“, – sakė aktyvistė Marta Krzynowek (Marta Kžynovek), pasak kurios, teisės į abortą suvaržymas yra išpuolis prieš demokratiją Lenkijoje.

„Abortai yra tik viena sudedamoji bendro vaizdo dalis, – pridūrė ji. – Mes visos esame labai labai pavargusios, bet turime energijos, kad bandytume ką nors pakeisti. Ši padėtis nėra gera ir dėl to verta kovoti.“

Pasak K. Suchanow, daug aktyvisčių buvo suimtos, joms pareikšti kaltinimai nusikaltimais, arba susidūrė su policijos pareigūnų smurtu per protestus.

„To negalima užmiršti, negalima, kad tai būtų buvę veltui“,  – sakė ji.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS