Lenkijos moterys protestuoja prieš bandymus dar sugriežtinti abortų suvaržymus | Diena.lt

LENKIJOS MOTERYS PROTESTUOJA PRIEŠ BANDYMUS DAR SUGRIEŽTINTI ABORTŲ SUVARŽYMUS

Lenkijos moterų teisių aktyvistai, pasitelkę kraują simbolizuojančius raudonus dažus, antradienį protestavo prieš vyriausybės planus registruoti kiekvieną nėštumą nacionalinėje duomenų bazėje.

Protestas surengtas parlamentui ruošiantis svarstyti naują pasiūlymą dėl dar griežtesnio abortų suvaržymo. 

Aktyvistai nuogąstauja, kad tokia duomenų bazė leis šalies dešiniojo sparno valdžiai sekti, ar nėštumas baigiasi gimdymu, ir galbūt taps priemone vykdyti baudžiamąjį persekiojimą. Lenkijos sveikatos apsaugos ministras neseniai tokias kalbas atmetė, pareiškęs, kad šalyje nėra „nėštumų registro“, o vyriausybė tiesiog vykdo perėjimą nuo popierinių prie skaitmeninių dokumentų.     

Pernai Lenkijoje buvo beveik visiškai uždrausti abortai. Dabar nutraukti nėštumą leidžiama tik išžaginimo arba kraujomaišos atveju, taip pat kai kyla grėsmė motinos gyvybei ar sveikatai.

Daug lenkių nutraukti nėštumo vyksta į kitas Europos šalis, įskaitant Nyderlandus ir Slovakiją, taip pat esama grupių, kurios joms padeda.  

„Tai tikras karas prieš moteris Lenkijoje“, – sakė protestams vadovaujančio moterų teisių judėjimo „Moterų streikas“ („Ogolnopolski Strajk Kobiet“) lyderė Marta Lempart. 

Pastarosiomis dienomis protestai vyko priešais vyriausybinius pastatus Varšuvoje ir kituose šalies miestuose. 

Trečiadienį parlamentas turi svarstyti pasiūlymą visiškai uždrausti abortus Lenkijoje, įskaitant atvejus, kai pastojama po išžaginimo, taip pat kai esama grėsmės moters sveikatai. Teisės akto „Stop abortams“ projekte numatyta, kad vaisius bus įstatymiškai traktuojamas kaip vaikas.

Jei teisės aktas bus priimtas, aktyvistams, padedantiems moterims nuvykti į abortus atliekančias sveikatos priežiūros įstaigas, taip pat toms moterims grės įkalinimas už nužudymą. Už tai gali būti skirta nuo penkerių metų nelaisvės iki įkalinimo iki gyvos galvos.

Irene Donadio (Irenė Donadjo) iš Tarptautinės planuotos tėvystės federacijos Europos tinklo sakė, kad dėl tokio teisės akto moterims, patyrusioms persileidimą, grėstų kriminaliniai kaltinimai ir laisvės atėmimas iki penkerių metų. Anot jos, „tai košmariškas scenarijus moterims Lenkijoje“.

I. Donadio sakė, kad šalyse, traktuojančiose nėštumo nutraukimą kaip nužudymą, tokiose, kaip Salvadoras, moterys, patenkančios į ligoninę dėl persileidimo, kartais įtariamos nutraukusios nėštumą išgėrus vadinamąją aborto tabletę ir gali būti oficialiai apkaltintos prokurorų.  

„Jei Lenkija priims tokį žiaurų sprendimą, ji tiesiog sugriaus moterų ir šeimų gyvenimus“, – sakė I. Donadio.  

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ antradienį paragino lenkų įstatymų leidėjus atmesti „pragaištingą įstatymo projektą“, pavadindama jį vienu iš „virtinės žiaurių ir diskriminacinių išpuolių prieš moterų teises“.   

Šią iniciatyvą parengė ne įstatymų leidėjai. Ją pateikė vienas kovos su abortais fondas. Lenkijoje piliečių grupės gali teikti parlamentui įstatymų projektus, jei surenka mažiausiai 100 tūkst. rinkėjų parašų.  

Parlamentui buvo pateiktas dar vienas įstatymo projektas, numatantis įsteigti Šeimos ir demografijos institutą. Šios iniciatyvos tikslas – didinti gimstamumą mažinant skyrybų skaičių. Projekte numatyta, kad instituto vadovas turės kaltintojo įgaliojimus per skyrybų procesus ir galės reikalauti teismo nenutraukti santuokos. Instituto vadovas taip pat turėtų prieigą prie duomenų apie nėštumus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kūdikių žudikai

protestuoja prieš draudimą žudyti kūdikius

taip

o protestuoja vien kurvos ir surinkt sias ir paleist su pabegeliais i doiclanda ir ten protestuoja visi drauge su vokietkom===

tai gal

jos geriau tegul maziau tratinasi su keliais vyrais, o paskui pacios nezino nuo ko pastojo ir is ko melzti pinigus, tai prasykit kad profsajunga jus aprupintu kandonais ir kt. apsisaugojimo priemonem, o nezudykit pradeta gyvybe, pacios aborto liekanos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS