Lenkijos premjeras ragina baigti „barbariškus“ protestus prieš abortų tvarką | Diena.lt

LENKIJOS PREMJERAS RAGINA BAIGTI „BARBARIŠKUS“ PROTESTUS PRIEŠ ABORTŲ TVARKĄ

Lenkijos ministras pirmininkas antradienį gynė itin prieštaringą teismo sprendimą dėl abortų, šalyje išprovokavusį protestų bangą, ir ragino nutraukti „barbariškus“ veiksmus.

Lenkijoje šešias dienas iš eilės vyko demonstracijos dėl teismo sprendimo  beveik visiškai uždrausti abortus, paliekant galimybę nutraukti nėštumą tik išžaginimo atveju arba tuomet, kai kyla grėsmė motinos gyvybei.

Katalikiškoje Lenkijoje jau ir taip galiojo vieni griežčiausių abortų įstatymų Europoje, dėl kurių daugelis moterų priverstos vykti į užsienį nutraukti nepageidaujamo nėštumo.   

Tačiau ketvirtadienį konstitucinis teismas pritarė dar griežtesniems apribojimams, paskelbęs, kad esami įstatymai, leidžiantys abortus vaisiaus apsigimimo atvejais, prieštarauja konstitucijai.

„Agresijos, barbariškumo ir vandalizmo aktai yra visiškai nepriimtini“, – žurnalistams sakė premjeras Mateuszas Morawieckis ir įspėjo, kad bet kokie smurtiniai protestai gali išprovokuoti „eskalaciją“. 

„Išpuoliai prieš religinius simbolius ir bažnyčias neleistini“, – sakė jis po virtinės bažnyčiose surengtų protestų prieš teismo nutartį.  

„Visi, kuriems svarbi Lenkijos Respublikos gerovė, turėtų pamėginti nuraminti aistras“, – kalbėjo premjeras ir pridūrė, kad masiniai protestai gali dar padidinti sergamumą koronavirusine infekcija.

Lenkijos sveikatos apsaugos viceministras Waldemaras Kraska ankstesnę dieną irgi perspėjo, kad šiuo metu protestai yra tarsi „biologinė bomba“ ir gali dar labiau pabloginti epidemiologinę padėtį šalyje.

„Neneigiu niekieno teisės demonstruoti, kad išreikštų savo požiūrį, bet manau, kad šiais epidemijos laikais neturėtume to daryti“, – kalbėjo W. Kraska.

„Tai yra biologinė bomba, galinti sprogti po trijų savaičių“, – pažymėjo viceministras.

 

 

Antradienį Lenkija pranešė užfiksavusi didžiausią COVID-19 atvejų paros prieaugį nuo protrūkio šalyje pradžios, nustačiusi 16,3 tūkst. naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, be to, mirė 132 anksčiau užsikrėtę žmonės.

Konstitucinio teismo nutartis atitinka Lenkijoje didžiulę įtaką turinčios Katalikų Bažnyčios ir valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) poziciją. Į konstitucinį teismą kreipėsi PiS deputatai.

Valdančiosios partijos oponentai sako, kad dėl šio teismo sprendimo bus sukeliamas pavojus moterų gyvybėms, verčiant jas tęsti nėštumą didelių apsigimimų atvejais. Tačiau šalininkai argumentuoja, kad bus sustabdyti abortai, kai vaisiui nustatomas Dauno sindromas.

Iki šiol Lenkijoje per metus būdavo teisėtai atliekama mažiau kaip 2 000 nėštumo nutraukimo procedūrų, daugumoje atvejų – esant vaisiaus apsigimimui. 

Tačiau moterų teisių organizacijos yra apskaičiavusios, kad iki 200 tūkst. abortų per metus atliekama neteisėtai arba užsienyje.

Teismo nutartis yra neskundžiama, tačiau įsigalios tik tada, kai bus paskelbta oficialiame teismų sistemos žurnale.

Ateinančiomis dienomis šalyje planuojama daugiau protesto akcijų dėl šios nutarties.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Dykaduoniai siautėja kaip ir Minske.

???

Masinės riaušės Varšuvoje ir absoliuti tyla šiuo atžvilgiu Lietuvoje. Kur mūsų "demokratiškas" balsas, kai Varšuvoje dujomis ir bananais daužomos ir nuodijamos Lenkijos moterys?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS