Lenkijos prezidentas teigia suteikęs malonę dviem įkalintiems buvusiems įstatymų leidėjams | Diena.lt

LENKIJOS PREZIDENTAS TEIGIA SUTEIKĘS MALONĘ DVIEM ĮKALINTIEMS BUVUSIEMS ĮSTATYMŲ LEIDĖJAMS

  • 4

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) antradienį pareiškė suteikiantis malonę dviem įkalintiems buvusiems įstatymų leidėjams, kurių sulaikymas jo rezidencijoje šalyje sukėlė aštrų politinį ginčą.

Gruodį apeliacinis teismas nusprendė, kad buvęs vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis) ir jo pavaduotojas Maciejus Wasikas (Macejus Vonsikas) turi atlikti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę už įgaliojimų viršijimą 2007 metais, kai jie dirbo ankstesnėje partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) vadovaujamoje vyriausybėje.

Po nuosprendžio jie buvo sulaikyti prezidento rūmuose Varšuvoje, kur prieglobstį rado A. Dudos kvietimu. Pastarasis dabar patvirtino, kad suteikė jiems malonę.

„Priimtas sprendimas dėl malonės suteikimo. Abiem vyrams suteikiama malonė“, – pareiškime teigė A. Duda ir pridūrė, kad reikalauja nedelsiant juos paleisti.

Kalinimo metu M. Kaminskis ir M. Wasikas paskelbė bado streiką.

Jų įkalinimas paskatino prezidentą ir jo sąjungininkę PiS apkaltinti naująją valdžią teisinės valstybės principo pažeidimais ir pavadinti M. Kaminskį bei M. Wasiką pirmaisiais politiniais kaliniais šalyje po komunizmo žlugimo.

Abu vyrai per 2023-ųjų spalį vykusį visuotinį balsavimą buvo išrinkti įstatymų leidėjais, tačiau vėliau, priėmus apeliacinio teismo sprendimą, iš jų buvo atimti mandatai.

M. Kaminskis kartu su savo tuometiniu pavaduotoju M. Wasiku iš pradžių buvo pripažintas kaltu 2015 metais, dėl suklastotos kyšininkavimo bylos, kuria siekta diskredituoti aukšto rango politiką, organizavimo.

Po pirmojo nuosprendžio A. Duda jau buvo suteikęs malonę abiem vyrams, tačiau Aukščiausiasis Teismas ją vėliau anuliavo, nes ji buvo suteikta prieš apeliaciniam teismui priimant galutinį sprendimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pimpa

Kaip malonu, kad jankių šunys pjaunasi tarpusavyje, - tikra pramoga...

Tam kodėl

kaip jie daug rašys kadangi jankiu imperijalistai palaiko žydų okupantus ir teroristus, o tai labai nepatogi tema kaip ir apie tai kaip RUSIJA jau galutinai baigia sunaikinti ukrų benderovcus,apie tai jankiu šiknalaižiai taip pat nerašo

Pakrante

Žiūrėk kad tau kiausiu žydai nenudubasintu !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS