Lenkijos Seimo pirmininku išrinktas centristas Sz. Holownia | Diena.lt

LENKIJOS SEIMO PIRMININKU IŠRINKTAS CENTRISTAS SZ. HOLOWNIA

  • 1

Lenkijos Seimo pirmininku pirmadienį išrinktas Szymonas Holownia (Šimonas Holovnia).

Jis laimėjo balsavimą, kuris buvo laikomas pirmuoju išbandymu trims partijoms, siekiančioms suformuoti vyriausybę.

„Po šio balsavimo niekas negali abejoti, kad parlamente yra dauguma, pasiruošusi perimti valdžią“, – sakė 47-erių Sz. Holownia, buvęs televizijos laidų vedėjas, įkūręs savo centristų partiją.

Partijos „Polska 2050“ lyderis padėkojo rinkėjams ir sakė, kad „jie suteikė mums, 460 deputatų, stipriausią mandatą laisvos Lenkijos istorijoje atstovauti jiems šiuose rūmuose“.

Sz. Holownią cituoja Lenkijos radijas.

„Tai didelė garbė, tai galingas įpareigojimas, tai įrodymas, kad Lenkijos moterys ir vyrai iš tiesų yra labai brandi visuomenė“, – sakė jis.

„Kadangi šis Seimas gimė iš tokio precedento neturinčio socialinio sujudimo, per šiuos ketverius metus turime labai aiškią užduotį – kasdien įrodinėti, kad mūsų tautiečiai neklydo spalio 15-ąją stovėdami ilgose eilėse prie rinkimų apylinkių“, – sakė naujasis Seimo pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad „politika nėra smurtas“.

„Politika yra rūpestis. Ši (parlamento) salė nėra MMA (mišriųjų kovos menų) salė, tai susitikimų ir pokalbių namai“, – pareiškė jis.

Sz. Holownia buvo centro kairės koalicijos iškeltas kandidatas į Seimo pirmininkus.

Lenkijos radijas pažymi, kad Sz. Holownia šias pareigas turėtų eiti iki 2025 metų lapkričio 13-osios. Antroje Seimo kadencijos pusėje žemųjų parlamento rūmų pirmininku pagal koalicijos susitarimą taps Wlodzimierzas Czarzasty (Vlodzimežas Čažastis) iš „Naujosios kairės“.

Lenkijoje Seimo pirmininkas paprastai vadinamas antruoju pagal svarbą postu šalyje – jis eina prezidento pareigas tuo atveju, jei prezidentas miršta eidamas savo pareigas arba atsistatydina.

„Pasirengęs bendradarbiauti“

Naujai išrinktas Lenkijos parlamentas anksčiau pirmadienį susirinko į pirmą posėdį po praėjusio mėnesio rinkimų, pranašaujančių šalies kurso pasikeitimą, kaimyninėje Ukrainoje tęsiantis Rusijos karui.

Politika yra rūpestis. Ši (parlamento) salė nėra MMA (mišriųjų kovos menų) salė, tai susitikimų ir pokalbių namai.

Per naujos sudėties parlamento darbo pradžios ceremoniją kalbą pasakė prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda).

„Kaip Lenkijos prezidentas pareiškiu, kad esu pasirengęs bendradarbiauti su naujai išrinktu parlamentu“, – sakė A. Duda.

„Mano svarbiausia žinia nuo pat mano kadencijos pradžios, nuo 2015 metų, buvo ir yra bendradarbiavimas ir dar kartą bendradarbiavimas svarbiausiais Lenkijai klausimais. Prezidentūros durys visada atviros visiems, kurie yra pasirengę imtis tokio bendradarbiavimo“, – kalbėjo jis.

Kadenciją baigiantis premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) drauge su savo vyriausybe atsistatydino, tačiau jis ir toliau laikinai eis pareigas, galbūt kelias savaites.

Į Seimą – žemuosius parlamento rūmus – išrinkti 460 deputatų susirinko vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku), o 100 vietų Senatas – kiek vėliau. Abeji parlamento rūmai išrinkti ketverių metų kadencijai.

Spalio 15-osios rinkimus bendrai laimėjo Pilietinė koalicija (KO), „Trečiasis kelias“ ir „Naujoji kairė“. Šios partijos rinkimuose dalyvavo atskirai, bet žada drauge dirbti ir atkurti demokratines normas po aštuonerių metų, kai valdė su Europos Sąjunga konfliktavusi konservatorių partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS).

PiS gavo daugiau balsų už visas kitas atskiras partijas, bet neteko daugumos Seime, kur turės 194 vietas. Vis dėlto A. Duda, PiS sąjungininkas, iš pradžių suteikė M. Morawieckiui progą formuoti kitą vyriausybę. Partija neturi koalicijos partnerių ir jos bandymas suformuoti naują ministrų kabinetą laikomas pasmerktu. Tačiau dėl jo funkcionuojančios vyriausybės suformavimas gali vėluoti iki mėnesio.

Tuo metu PiS oponentų partijos, norinčios sudaryti koaliciją, Seime turi 248 vietų daugumą. Šių partijų lyderiai pasirašė koalicijos susitarimą, pareiškė, kad yra pasirengę pradėti valdyti, ir sako, kad nori pataisyti užsienio aljansus ir atblokuoti milijardus eurų ES lėšų, įšaldytų dėl PiS vykdyto teismų nepriklausomumo ribojimo.

Koalicijos kandidatas į premjerus yra 66 metų Donaldas Tuskas, patyręs politikas, šiame poste dirbęs 2007–2014 metais. Nuo 2014-ųjų iki 2019-ųjų jis ėjo Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareigas.

PiS vyriausybės atstovas Piotras Muelleris (Piotras Miuleris) pripažino, kad M. Morawieckiui bus itin sunku formuoti naują vyriausybę. Tačiau televizijai TVN24 jis sakė, kad M. Morawieckio pareiga yra pabandyti, A. Dudai patikėjus jam šią misiją.

Jei M. Morawieckiui nepavyks, kitas premjeras bus D. Tuskas, sakė P. Muelleris.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pas juos

ne pirmininkas,o marsalka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS