Lenkijos Senatas pritarė Aukščiausiojo Teismo pakeitimams | Diena.lt

LENKIJOS SENATAS PRITARĖ AUKŠČIAUSIOJO TEISMO PAKEITIMAMS

  • 2

Lenkijos Senatas anksti trečiadienį patvirtino prieštaringai vertinamą įstatymą dėl Aukščiausiojo Teismo reformos, bet kritikai sako, kad taip vyriausybė imasi kontroliuoti teismų sistemą ir kad pakeitimai kelia grėsmę šalies demokratijai.

Pakeitimams pritarė 60 senatorių, „prieš“ balsavo 30, vienas susilaikė. Priėmus naująjį įstatymą bus lengviau pakeisti Aukščiausiojo Teismo pirmininkę Malgorzatą Gersdorf (Malgožatą Gersdorf), kuri anksčiau šį mėnesį atsisakė trauktis.

Senatui svarstant įstatymo projektą, šimtai demonstrantų lauke šaukė „Gėda!“ ir „Senatoriau, nepasirašyk!“. Protestuotojų šauksmai girdėjosi ir posėdžių salėje.

Naujasis įstatymas, kuriam žemieji parlamento rūmai pritarė kiek anksčiau, yra dalis prieštaringai vertinamų teismų sistemos reformų, kurias vyriausybė vykdo norėdama pakeisti dešimtis teisėjų visų instancijų teismuose, įskaitant Aukščiausiąjį Teismą.

Opozicijos senatorius Aleksander'as Pociejus (Aleksandras Pocejus) iš liberalios partijos „Pilietinė platforma“ (PO) pastarąjį įstatymą pavadino Aukščiausiojo Teismo puolimu.

Opozicija, demokratijos prievaizdai ir Europos Sąjunga perspėjo, kad šiais pakeitimais pakertama teismų nepriklausomybė, teisinė valstybė ir, galiausiai, demokratija.

Tačiau vyriausybė tvirtina, kad tokiais pasiūlymais kovojama su korupcija ir pertvarkoma teismų sistema, vis dar persekiojama Lenkijos komunistinių laikų palikimo.

Pasiūlymus dar turi pasirašyti prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) sąjungininkas.

Naujasis įstatymas priimtas po kelias savaites trukusio sąmyšio dėl prievartinio  Aukščiausiojo Teismo teisėjų išėjimo į pensiją pagal įstatymą, kuriuo jų pensinis amžius buvo sumažintas nuo 70 iki 65 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Laisvoj šaly net ir teismai negali būt aukščiau Tautos, teisėjai nėra pateptieji... na bet - jei lenkai tiki kad teisėjai kalba dievo vardu, tai... jie juk katalikus vaizduoja, jie pratę lankstytis, dievuliui melstis.

gerai

padare nes sali valdo ne kgb...istai o liaudis ir nelenda briuseliui i sikna....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS