Lenkijos žiniasklaida susidūrė su netikėtomis kliūtimis parlamente | Diena.lt

LENKIJOS ŽINIASKLAIDA SUSIDŪRĖ SU NETIKĖTOMIS KLIŪTIMIS PARLAMENTE

  • 0

Lenkijos parlamentas taiko prieštaringai vertinamus žiniasklaidos teisių suvaržymus, nepaisydamas ankstesnių pažadų atsisakyti ketinimo apriboti žurnalistų judėjimą parlamente.

Valdančiosios konservatorių partijos planai suvaržyti žiniasklaidos atstovų judėjimą ir žurnalistų priėjimą prie įstatymų leidėjų praėjusį mėnesį sukėlė politinę krizę ir išprovokavo sėdimąjį opozicijos protestą parlamente.

Valdančioji „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partija tikina, kad daugybės žurnalistų, dažnai su sunkia technika, nekontroliuojamas judėjimas parlamente bei politikų persekiojimas trukdo parlamento darbui.

PiS partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis), kuris yra įtakingiausias Lenkijos politikas, sakė, kad jį patį keletą kartų buvo užgavusios žurnalistų kameros.

Po opozicijos protesto J.Kaczynskis pažadėjo, kad žurnalistų judėjimo kontrolės planų bus atsisakyta.

Tačiau trečiadienį į parlamentą atvykusius žurnalistus prie įėjimo į vieną iš rūmų koridorių pasitiko apsaugininkai, kurie tikrino jų akreditacijas, nors anksčiau reporteriai ten galėjo vaikščioti laisvai. Nuo šiol reporteriai galės imti iš įstatymų leidėjų interviu, tik gavę jų sutikimą.

„Turėjo nebūti jokių suvaržymų, bet mums neleidžiama patekti į vietas, kuriose paprastai gaudavome interviu. Ar tai koks nors žaidimas?“ – klausė naujienų portalo Gazeta.pl žurnalistė Justyna Dobrosz-Oracz (Justina Dobroš Orač).

Tuo metu opozicijos atstovas Slawomiras Neumannas (Slavomiras Neumanas) sakė, kad tokia praktika yra klaidinga, ja, matyt, bandoma atsikratyti žiniasklaidos.

Tačiau valdančiosios PiS partijos atstovas Marekas Astas nurodė, kad dėl pakeitimų darbo sąlygos žurnalistams nepablogėjo. Partijos atstovė žiniasklaidai Beata Mazurek dėl sugriežtintos tvarkos apkaltino parlamento pareigūnus.

Į kitas įprastas darbo ir spaudos konferencijų vietas, taip pat pagrindinius koridorius, žurnalistai galėjo patekti laisvai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS